Magazin

Kako da ponovo zaspimo nakon buđenja u toku noći: Kao prvo - ne gledajte na sat

Frustrirajuće je kada se probudimo u toku noći i ne možemo da ponovo zaspimo. Okrećemo se po krevetu, pa onda počnu da se "motaju" brige po glavi, obaveze koje treba da obavimo u narednom periodu. Ipak, koliko god je situacija naporna, postoje metode koje pomažu da se vratimo u duboki san. Tehnika dubokog disanja, kao i izbegavanje gledanja sata su se pokazale kao veoma delotvorne.
Kako da ponovo zaspimo nakon buđenja u toku noći: Kao prvo - ne gledajte na sat© freepik

Buđenje usred noći dovodi do toga da smo sutradan, ne samo pospani, već nervozni, razdražljivi i na ivici strpljenja da uradimo uobičajene poslove. Ovaj poremećaj spavanja se pripisuje stresu, sindromu nemirnih nogu, lošoj ishrani, pušenju, dremanju tokom dana. Ipak, postoje metode koji pomažu telu i umu da se vrate u san.

Duboko disanje smanjuje stres i opušta

U situacijama kada ležimo u sred noći, u potpunosti budni, preporučljivo je da sporo udahnemo brojeći do šest, pa zatim izdahnemo. "Lagano duboko udahnite, udišući kroz nos i izdišući kroz usta. Na taj način opuštamo telo i um", kaže je specijalista za spavanje dr Raj Dasgupta, a piše Si-En-En.

Izbegavanje gledanja u sat

Da bismo izbegli da se osećamo uznemireno, ne bi trebalo da gledamo u sat. Jer, ako vidimo koliko je sati, verovatno ćemo početi da računamo koliko smo spavali, a koliko tek treba. Onda misli počnu da se roje i nema šanse da zaspimo:

"Obično na kraju pokušavamo da odredimo koliko je vremena ostalo za spavanje i brinemo se da li ćemo ponovo zaspati u razumnom vremenskom periodu. To oteževa proces vraćanja u san", kaže psihijatar Bahnu Kola.

Alkohol pre spavanja utiče da se budumo tokom noći

Doktori su jasni - nema vina, rakije ili piva pre spavanja: "Kada se alkohol metaboliše, on formira acetaldehid koji deluje stimulativno. Zato, ako popijemo koju čašu više, neposredno pre spavanja, za otprilike četiri sata alkohol se pretvara u aldehid koji može da poremetiti san i probudi nas", objašnjava Kola.

Pripremiti najdosadniju knjugu koju imamo u kući

Za dobar san, važno je i kako "upravljamo" sa našim brigama, željama, stresom. Psiholozu savetuju da ih zapisujemo pre spavanja, kao i da napravimo mini plan za naredni period. Ova taktika će verovatno sprečiti da to radimo u 3 sata ujutru.

Ukoliko se dogodi, da i pored ovog što smo uradili ne možemo i dalje da zaspimo, stručnjaci predlažu da ustanemo.

"Izađite iz spavaće sobe, uzmite papir i olovku i brzo pišite brige, misli i ideje. Ako ste zaista uznemireni, pišite do iznemoglosti", kaže doktorka Sintija Akril.

Koliko god nespavanje bilo naporno, važno je da ne koristimo telefon, tablet ili laptop tokom noći: "Listu briga i obaveza treba pisati na papiru uz prigušeno svetlo i ne sme se koristiti telefon. Odlučimo li da nešto čitamo, treba da nađemo najdosadniju knjigu koju imamo u kući, jer ćemo se tako brže uspavati", ističe doktor Vsevolod Polocki.

Takođe, ako već 20 minuta gledamo u plafon, doktori nalažu da ustanemo iz kreveta odemo u drugu sobu u kojoj je slabo svetlo i uradimo nešto umirujuće. Ideja je da izbegnemo da budemo dugo budni u krevetu, jer to može da izazove razne frustracije, pa i anksioznost.

image