Kompot: Slatki napitak dragocen za dobro varenje

Kompot je ukusan napitak i ako je spremljen na zdrav način, može imati velike koristi za naše zdravlje - dobar je diuretik, a pomaže kod zatvora i doprinosi u lečenju anemije. Takođe je vrlo ekonomičan, jer su razne vrste voće dostupne tokom cele godine.

Kompot može da se pripremi od svežeg, smrznutog ili sušenog voća, a takođe je dostupan i u konzerviranom obliku. Nutricionisti savetuju da pripremimo domaći kompot od dostupnog presnog voća, eliminišemo šećer koji se inače stavlja i pojedemo ga par sati nakon što smo ga spremili.  

Njegova priprema je krajnje jednostavna i brza. Par oljuštenih krušaka, jabuka ili dunja  skuvamo u malo vode. Po želji dodati med, cimet, karanfilić, biber. Nije loše da prilikom kuvanja stavimo i malo suvog grožđa, jer ono sadrži puno joda, pa je efikasno  za pravilan rad štitne žlezde. 

Vitamini, minerali, koji se nalaze u kompotu, štite nas od prehlada, a pektin i bromelin koji su sastavni deo sušenog voća su dragoceni za dobro varenje.

Treba imati na umu da toplotna obrada uništava vitamine i minerale te je najbolje da kompot pripremimo tako što voće nećemo prekuvati ili ćemo ga skloniti sa ringle kada uhvati "prvi ključ". 

Koji kompot je pomaže kod prehlade, a koji kod anemije

Ko ne sme da konzumira previše kompota

Osobe sa dijabetesom ne bi trebalo da konzumiraju voćne kompote sa velikom količinom šećera. Takođe, oni koji imaju stomačne ili crevne probleme, kao što su gastritis ili čir, moraju da izbegavaju kompote od kiselog voća ili bobičastog voća. Trudnice u prvom tromesečju trudnoće i osobe sa hroničnom insuficijencijom bubrega ne bi trebalo da jedu kompot u velikim količinama, piše Garden fajarnjuz.

Služi se vruć ili hladan u zavisnosti od tradicije

Kompot je deo kulinarskih kultura mnogih zemalja centralne, istočne, jugoistočne i severne Evrope. Ovaj slatki napitak se služi vruć ili hladan u zavisnosti od tradicije i godišnjeg doba. Bio je široko korišćen način očuvanja voća za zimsku sezonu, a u jednoj knjizi recepeta iz 19. veka napisano je da kompot toliko dobro čuva voće da se ono čini svežim.