Kompot može da se pripremi od svežeg, smrznutog ili sušenog voća, a takođe je dostupan i u konzerviranom obliku. Nutricionisti savetuju da pripremimo domaći kompot od dostupnog presnog voća, eliminišemo šećer koji se inače stavlja i pojedemo ga par sati nakon što smo ga spremili.
Njegova priprema je krajnje jednostavna i brza. Par oljuštenih krušaka, jabuka ili dunja skuvamo u malo vode. Po želji dodati med, cimet, karanfilić, biber. Nije loše da prilikom kuvanja stavimo i malo suvog grožđa, jer ono sadrži puno joda, pa je efikasno za pravilan rad štitne žlezde.
Vitamini, minerali, koji se nalaze u kompotu, štite nas od prehlada, a pektin i bromelin koji su sastavni deo sušenog voća su dragoceni za dobro varenje.
Treba imati na umu da toplotna obrada uništava vitamine i minerale te je najbolje da kompot pripremimo tako što voće nećemo prekuvati ili ćemo ga skloniti sa ringle kada uhvati "prvi ključ".
Koji kompot je pomaže kod prehlade, a koji kod anemije
- najefikasniji kompot protiv dijareje je od jabuka
- kompot od svežih kajsija može da pomogne osobama koje imaju probleme sa cirkulacijom, jetrom i bubrezima, a kompot od sušenih kajsija je delotvoran kod ljudi koje imaju probleme sa visokim pritiskom i anemijom
- od krušaka je dobar u borbi protiv stomačnih virusa i bolesti bubrega
- onaj od šljiva pozitivno da utiče na bubrege, želudac i jetru i doprinosi lečenju anemije, ateroskleroze, reumatizma, gihta i zatvora
- kompot od dunje deluje protivupalno jer sadrže pektine i tanine, a pomažu i u sprečavanju bolesti creva
- od malina se pokazao efikasnim kod prehlada
- dok je od grožđa odličan diuretik
Ko ne sme da konzumira previše kompota
Osobe sa dijabetesom ne bi trebalo da konzumiraju voćne kompote sa velikom količinom šećera. Takođe, oni koji imaju stomačne ili crevne probleme, kao što su gastritis ili čir, moraju da izbegavaju kompote od kiselog voća ili bobičastog voća. Trudnice u prvom tromesečju trudnoće i osobe sa hroničnom insuficijencijom bubrega ne bi trebalo da jedu kompot u velikim količinama, piše Garden fajarnjuz.
Služi se vruć ili hladan u zavisnosti od tradicije
Kompot je deo kulinarskih kultura mnogih zemalja centralne, istočne, jugoistočne i severne Evrope. Ovaj slatki napitak se služi vruć ili hladan u zavisnosti od tradicije i godišnjeg doba. Bio je široko korišćen način očuvanja voća za zimsku sezonu, a u jednoj knjizi recepeta iz 19. veka napisano je da kompot toliko dobro čuva voće da se ono čini svežim.