Hrana za mozak: Koliko urmi smemo da jedemo dnevno

Urme su izvor selena, bogate su vlaknima i antioksidansima, a zbog visokog sadržaja fosfora zovu ih i hranom za mozak. Konzumiraju se sveže ili kandirane, a često su u kolačima zamena za šećer zbog svog izrazitog slatkog ukusa.

Urme su plodovi urmene palme, koja se uzgaja u mnogim tropskim regionima širom sveta. U 100 grama imaju oko 280 kalorija i njihov nutritivni profil je odličan - obiluju proteinima, ugljenim hidratima, a bogate su kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, kao i vitaminom B.

Sadrže veliki procenat vlakana i samim tim pomažu boljem zdravlju organa za varenje. Tome svedoči i studija iz 2015. godine koja otkriva da su ispitanici koji su jeli sedam urmi tokom 21 dana primetili poboljšanja u pražnjenja creva. Takođe, vlakna u urmama su korisna za kontrolu šećera u krvi - usporavaju varenje i pomažu u sprečavanju naglog porasta nivoa šećera u krvi nakon jela.

Hrana za mozak i štitnu žlezdu

Među korisnim materijama koje urme sadrže nalazi se i fosfor koji igra važnu ulogu u radu mozga. Zbog toga ih dijetetičari posebno preporučuju osobama koji se bave intelektualnim radom, a korisne su i u jelovniku onih koji troše dosta energije. Ovi smeđi duguljasti plodovi su prepuni selena, antioksidansa koji je bitan za pravilan rad štitne žlezde i jačanje imuniteta.

Koliko urmi možemo da jedemo dnevno

Idelano je da konzumiramo 100 grama, odnosno oko 5,6 urmi tokom dana, da bismo dobili sve esencijalne hranljive materije. Međutim, količina može varirati od osobe do osobe i zavisi od kalorijskih potreba i osnovnog zdravstvenog stanja, piše Medisin net.

Prirodni šećer, glukoza, saharoza i fruktoza, koji se nalaze u urmama su odlična zamena za običan šećer. Slatkiši napravljeni sa ovom namirnicom su svakako zdravija varijanta.

Brze kuglice sa urmama i lešnicima

Sastojci:

Priprema:

Urme preliti toplom vodom, sačekati dok omekšaju. Ukloniti koštice.
U blender staviti lešnike, samleti ih, pa dodati urme, kakao, ulje i malo soli. Masu dobro mutiti u blenderu. Kad je gotova, praviti kuglice i uvaljati ih u mleveni keks.