Magazin

Jednostavan trik koji sprečava zamagljivanje naočara za vid

Ukoliko nosite naočare, sigurno se tokom zimskog perioda susrećete sa konstantnim problemom - ulazak sa hladne ulice u tople prostorije podrazumeva da pomagalo za vid zamagli u sekundi. Ovo "situacija" je rezultat kondenzacije, a njeno rešenje se krije, ni manje ni više, nego u sapunu i vodi.
Jednostavan trik koji sprečava zamagljivanje naočara za vid© freepik

Zamagljene naočare su rezultat hemijskog procesa koji se događa kada se vodena para dovoljno ohladi da se iz gasa vrati u tečno stanje. Ovo se dešava sasvim iznenada, posebno kada postoji drastična razlika između temperature stakla i vazduha. Dakle, ako smo bili napolju po hladnom zimskom danu i ušli u zagrejanu prostoriju, naočare će odmah zamagliti, a ista stvar važi kada po vrelim letnjim danima, izađemo iz klimatizovane prostorije na vlažni letnji vazduh.

Takođe, za mnoge je problem zamagljivanja naočara postao skoro pa uobičajen tokom pandemije korona virusa, jer su maske usmeravale topli, vlažni dah prema naočarama.

Ipak, za ovo postoje rešenja i iako možemo da kupimo u apoteci premaze, sprejeve i krpice za brisanje stakala koje štite naočare od stvaranja kondezacije, takođe nije loše da probamo daleko ekonomičniji metod koji je podjednako efikasan.

Trik sa sapunom i krpica od mikrofibera rešavaju problem

Za mnoge je neočekivano, ali voda i običan sapun pomažu kod zamagljenih naočara. Jednostavno, nežno operemo stakla sapunom i vodom, a zatim ostavimo da se osuše sa malim slojem sapuna na njima. Ovo neće ometati vid, ali će sprečiti stvaranje magle, piše Sinet. Savetuje se da se obratimo optičaru kako bismo bili sigurni da sapun neće oštetiti premaze koje već imamo na staklima.

Treba da imamo na umu da ponekad ne možemo da izbegnemo zamagljivanje naočara. Zato je neophodno da u kutiji za odlaganje naočara imamo i krpicu od mikrofibera.

Mitovi koji ne pomažu u ovakvim situacijama

Kao i kod svake druge smetnje, često pronalazimo neka svoja rešenja. To je slučaj i sa kondezacijom stakla na naočarima, a neke od ovih taktika zapravo mogu pogoršati problem.

Zato je bitno da izbegavamo određene preporuke koje dolaze sa interneta, a koji su se navodno pokazali kao veoma efikasni. Stavljanje paste za zube ili sredstava za dezinfeksciju ruku nisu preporučljivi, jer soda bikarbona i alkohol, koji se nalaze u navedenim preparatima, oštećuju postojeće premaze.

image