Kako se pravilno postavlja svečani sto
Novogodišnja večera, božićni doručak, slavski ručak podrazumevaju druženje, smeh, kao i vreme provedeno sa voljenima. Tada se domaćini trude oko svega, posebno oko jela i izgleda trpeze - svaki predmet na stolu ima svoje mesto, kako zbog reda, tako i zbog praktičnosti.
Čaše se stavljaju uvek sa desne strane, escajg prema redosledu upotrebe
Beli stolnjak, porcelanski tanjiri, ispolirane kašike, viljuške i noževi, kao i čaše od kristala imaju svoje bontonom propisano mesto gde stoje na stolu.
U sredini, ispred svakog gosta, se nalaze tanjiri i poređani su tako kako se služe jela - tanjirić za predjela, pa duboki tanjir za supu, ispod njega tanjir za glavno jelo.
Escajg se postavlja po redosledu upotrebe, dakle od spolja ka unutra. Spoljašnji pribor je za prva jela, a unutrašnji set je rezervisan za glavno jelo. Viljuška uvek idu levo od tanjira, nož sa desne stane. Kašika se stavlja do noža, ali sa spoljne strane.
Ukoliko se na meniju nalazi i riba, treba staviti escajg predviđen za ovu namirnicu i to tako da viljuška ide levo od tanjira sa spoljne strane, dok je nož desno.
Male kašike i viljuške za desert se postavljaju sa gornje strane tanjira - drška kašike treba da bude na desnoj strani, dok drška viljuške treba da bude levoj. Salvete postavljaju levo od viljuški ili ispod viljuški, a ako je prostor ograničen na stolu, mogu biti na sredinu tanjira.
Čaše za vodu i vino treba da stavimo sa desne strane, odnosno pored noža.
Još korisnih saveta koje možemo da iskotistimo za svečanu trpezu
Takođe, sto možemo ukrasiti cvećem, grančicama jelke ili badnjaka, ali prepruka je da ta dekoracija bude na sredini stola.
Pre nego što poslužimo dezert, možemo da raspremimo sto i sklonimo višak čaša, korpicu za hleb, so, biber i ostalo posuđe.
Pranje suđa se ne preporučuje dok gosti ne odu ili bar u potunosti ne završe obrok.
Činije za salatu možemo ohladiti u fružideru, da bi ovo jelo ostalo što svežije, a samim tim i ukusnije.