Volite da "oližete šerpu" dok pravite kolače? Stručnjaci objašnjavaju zašto je to opasno

Za detinjstvo nas, između ostalog, vezuje i "lizanje" činija i šerpi dok su baka ili mama pripremale torte i kolače. Neretko su nam se i one priključivale kako bi odredile da li nešto možda fali od sastojaka. Ipak, sirova testa i filovi ne bi trebalo da se jedu, jer veliku opasnost po zdravlje predstavljaju sirova jaja i nepečeno brašno.

Dok mutimo fil u koji idu jaja, brašno, šećer i puter, razmišljamo da ga probamo kako bismo po ukusu odredili da li možda treba da dodamo još nešto. Nakon par kašika zaključimo da je presno testo odlično i da odmah ide u rernu da se peče. Ova slatka navika isprobavanja "žive" mase je veoma rizična, jer neke od presnih namirnica mogu da budu kontaminirane salmonelom ili drugim opasnim bakterijama.

"Kada pripremate domaće testo za kolače, možda ćete želeti da probate koji zalogaj pre nego što se potpuno ispeče. Preporučujem da se klonite ovog iskušenja", kaže Keli Rejnolds, profesorka životne sredine i javnog zdravlja, a piše Invrs.

Kontaminirana jaja i brašno izazivaju trovanje, dijareju, povraćanje, glavobolje

Svakako da su jaja i brašno česti sastojci u pravljenju domaćih slatkiša - bez njih ne mogu da se zamisle žuti filovi, kore za doboš tortu, prelivi za kolače. Ipak, upravo u njima i vreba najveća opasnost.

Presna jaja su čest uzrok zaraze salmonelom, a sobna temeratura pogoduje razvoju ove bakterije. Ona može izazvati groznicu, dijareju, grčeve u stomaku i glavobolju u trajanju do sedam dana.

Sa druge strane, brašno može da bude kontaminirano ešerihijom koli, a kada dospe u telo takođe izaziva dijareju, grčeve u stomaku i mučninu. "Fekalni prenos sa životinja na poljima žitarica može dovesti do toga da se ešerihija nastani na stabljike pšenice, a posle i u brašno", pojašnjava Keli.

Ukoliko se ešerihija nađe u ovoj namirnici, ona najčešće nije ravnomerno raspoređene u kesi. Zato i uzimanje male količine može da bude veoma problematično, rezultati su studije objavljene u Njujork Ingland Džurnalu.

Jasno je da ešerihije i salmonele nema u svakom jajetu ili brašnu, al stručnjak ističe da moramo da budem oprezni - filove za kolače i torte koji sadrže jaja i brašno treba konzumirati kad su gotovi i kad su prošli termičku obradu.