Leteo iz Evrope u Ameriku bez pasoša, vize i karte - i ne može da se seti kako je tamo stigao

Slepi putnik koji je stigao u Los Anđeles iz Kopenhagena, bez pasoša, karte i vize rekao je zbunjenim istražiteljima da se ne seća kako je prošao obezbeđenje, ukrcao se u avion i doputovao u Ameriku. Takođe, zbog ove situacije će se suočiti sa krivičnom prijavom, a preti mu kazna do pet godina zatvora.

Sergej Očigavi 4. novembra je otputovao iz Kopenhagena za Los Anđeles i to bez bilo kakve identifikacije ili karte za ukrcavanje, navodi se u sudskim dokumentima.

Potvrđeno je da je među stvarima imao ruska i izraelska dokumenta, a tvrdio je da "nije siguran" kako je uspeo da izvede ovoj "poduhvat".

Lutao avionom, često menjao sedišta

Članovi posade nisu videli njegovu kartu za ukrcavanje i primetili su da je mesto koje je prvo zauzeo tokom ukrcavanja trebalo da bude slobodno mesto: "Neki članovi posade su brojali putnike, ali samo da bi se uverili da je avion balansiran za poletanje i sletanje", navodi se u zvaničnom izveštaju.

U izveštaju o incidentu stoji da je većina posade primetila Očigavu jer je "išao po avionu i stalno menjao sedište". Navedeno je da je tražio često dva obroka, a "u jednom trenutku je pokušao da pojede čokoladu koja je pripadala članovima kabinskog osoblja".

Takođe, službenici na carinskoj i graničnoj kontroli u Kaliforniji otkrili su da on nije naveden u spisku putnika za let iz Danske ili za bilo koje druge letove u Sjedinjene Američke Države.

Nije spavao tri dana, nije razumeo šta se događa

Ovaj slučaj istražuje FBI i potvrđeno je da je Sergej zadržan u pritvoru, prenosi Foks Njuz. Agent Kerolajn Voling je navela da je putnik tvrdio "da nije spavao tri dana i da nije razumeo šta se dešava" i da je "možda imao avionsku kartu da dođe u Sjedinjene Države, ali da nije nije siguran", kao i da se "ne seća kako je ušao u avion u Kopenhagenu".

"Ne seća se ni kako je prošao obezbeđenje na aerodromu u Danskoj", dodala je.

On je dozvolio policajcima da pregledaju fotografije na njegovim uređajima i navedeno je da je slikao "ekrane koji prikazuju informacije o letovima za Amsterdam, Minhen, Lisabon, Malagu, London", navodi se u izveštaju.

I sa aerodroma u Kopenhagenu potvrđeno je da je muškarac leteo avionom iako nije imao kartu i pasoš: "Iz nadzora vidimo da je ušao bez važeće karte. Aerodrom u Kopenhagenu dostavio je foto i video materijal vlastima koje istražuju slučaj. Mi situaciju shvatamo veoma ozbiljno, a ovim pitanjem se bave nadležni u Americi i Danskoj", prenosi Independent.

Sergej bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom do pet godina ako bude osuđen da je bio slepi putnik u avionu, što savezni zakon Amerike definiše kao krivično delo.