Naučnici otkrili uzrok jutarnje mučnine kod trudnica

Uz radost i uzbuđenje koje donosi trudnoća, tu su i manje pozitivne strane, kao što je simptom jutarnje mučnine. Naučnici veruju da najnovije otkriće o uzroku povraćanja kod trudnica može pomoći ženama koje pate od ovog simptoma, ali takođe može pomoći i onima koje su podložne intenzivnom obliku jutarnje mučnine i pre nego što zatrudne.

Jutarnja mučnina, koja uključuje povraćanje, vrtoglavicu i gubitak apetita je jedan od najrasprostranjenijih simptoma trudnoće širom sveta. Žene primenjuju brojne kućne metode ili piju lekove da bi ublažile ovaj neprijatan osećaj, ali do sada nije postojalo dovoljno studija u kojima se dublje analizirao pravi uzrok.

Ispostavilo se da je glavni "krivac" za jutarnju mučninu hormon GDF15, koji se u velikim količinama proizvodi u posteljici u prva tri meseca trudnoće. Ovaj hormon je prisutan kod većine ljudi i može da se luči u velikim količinama kada smo pod stresom.

Naučnici su otkrili vezu između GDF15 i prekomernog povraćanja u trudnoći, pogotovo kod slučajeva koji dovode do hospitalizacije. Istraživačima u prošlosti nije bilo jasno da li ova promena dolazi od majke ili od bebe, ali sada je odgovor jasan.

"To je signal koji našem mozgu govori da se nešto dešava u telu. Drugim rečima, beba koja raste u stomaku je odgovorna za mučninu," objašnjava endokrinolog i autor studije dr Stiven Orahili za žurnal "Nejčer".

Dodaje da su nivoi hormona GDF15 najviši u prvom tromesečju, a detaljne analize krvi su pomogle naučnicima da otkriju razliku između GDF15 koji telo majke automatski proizvodi i onog koji dolazi isključivo od fetusa. Uočili su da je onaj koji se nalazi u posteljici imao direktnu vezu sa mučninom. Dr Orahili veruje se ovaj mehanizam u ljudskom telu razvio da bi beba bila zaštićena od potencijalnih toksina u hrani. "Posteljica mami šalje poruku: Vodi računa o hrani koju jedeš," zaključio je.

Zašto neko ima blaže, a neko jače oblike mučnine

Kroz eksperimente su utvrdili da genetika najvećim delom određuje da li će trudnica imati poteškoće sa ovim simptomom. Ako se tokom života u telu proizvode visoki nivoi hormona GDF15 (dakle, pre trudnoće), onda će trudnica verovatno iskusiti manje intenzivne mučnine ili se simptom uopšte neće pojaviti. Ako pre trudnoće nivoi hormona nisu bili visoki, onda postoji verovatnoća da će ovaj simptom biti mnogo više izražen.

Istraživači veruju da je sledeći korak traženje adekvatne terapije. Jedna mogućnost može biti desentizacija, to jest preventivno izlaganje hormonu kako bi se telo adaptiralo na promenu i mučnina ne bi bila toliko intenzivna, a postoji i opcija razvijanja terapije kojom će se blokirati receptori hormona GDF15.