Magazin

Veliki godišnji horoskop za 2024. godinu - Godina velikih promena i buđenje životne energije

Kakva će biti naredna godina? Podržavajuća za zdravlje i snagu, tražiće mnogo više kretanja nego ove do sada. Deca i mladi će pokazati skok u samostalnosti. Misli će nam raditi sto na sat jer je vrlo protočna u svakom smislu pa i u mentalnom. Trgovinski putevi, razmena informacija, tokovi novca, pragmatični poslovi koji nas duboko povezuju sa realnim okolnostima i okruženjem su njena dobra strana. Od onih manje dobrih jeste što će biti još više kriminalnih radnji, krađa, sajber napada i incidenata.
Veliki godišnji horoskop za 2024. godinu - Godina velikih promena i buđenje životne energije© freepik/Galina Nelyubova

Šta je to po čemu se 2024. razlikuje od nekoliko prethodnih godina?

Već dugo godinam, na astrološkom nebu su dominantne planete u zemljanim znacima, i to je ono što se polako menja. Za početak Pluton već u januaru prelazi u vazdušnu Vodoliju i time veliki deo bremena, tereta, svega što nas je sputavalo skida. Normalno, neće to baš u praksi biti prijatno kao što zvuči. Recimo, neko će jedva dočekati i što bi u žargonu rekli 'kao pušten s lanca' poleteti da sve oko sebe sruši i pravi sebi nov život. Otuda će 2024. biti godina u kojoj će biti puno raskida, razvoda, otkaza, naglih selidbi, redirekcija. I to bez jasnog plana, iako je preporuka da čak i da smo čvrsto rešili da nešto menjamo damo malo sebi vremena. Dobro je u samom početku malo stati da se akcija ne pretvori u hirovito pražnjenje nagomilane težine poput provale olovnih oblaka koji na kratko donose olakšanje. Jer Pluton često aktivira život paradoksom. Kao kada nakon što ste dali otkaz saznate da je neka strana firma upravo dve nedelje nakon vašeg odlaska uložila ogromne sume u tu istu firmu, ili da im se promenilo rukovodstvo zbog kog ste najviše otišli. Ili da je onaj partner koga ste ostavili zahvaljujući vašoj hirovitoj odluci i naprasno dobijenoj slobodi zapravo jako brzo sreo osobu svog života i našao svoju sreću u ljubavi.

Da li su nagle odluke koje donosimo dok je Pluton u Vodoliji tu da bi nama bilo bolje ili drugima? Koliko smo svesni da nas tada energija vodi a ne razum? Kao da i nismo puno razmišljali. Najčešće nikada ni ne saznamo kako su i na koje sve dobre i loše načine naše naprasne odluke uticale na živote drugih, koje uglavnom ne poznajemo. Ko je došao na naše mesto na poslu, u nekoj bivšoj vezi, u stan iz kog smo se iselili, pa čak i banalne situacije koje lično vidim kroz svoj posao vrlo često. Solidarnost Vodolijska je uvek na delu samo je najčešće nezabeležena jer ni ne znamo da smo nekome pomogli tako što smo od nečega odustali, nešto napustili, negde zakasnili - da bi neko drugi uleteo umesto nas. I na taj isti način i mi dolazimo do mnogih stvari. A od 2024. u prirodne nauke na čelu sa fizikom i njenim zakonima će morati mnogo više da se veruje i da se zna. Kvantni naučnici već dve godine za redom dobijaju Nobelovu nagradu i svi su izgledi da će se u narednoj deceniji doći do važnih otkrića koji mogu prilično da promene naše dosadašnje uvide i udžbenike. Do tada, zadovoljićemo se tehnološkim napretkom koji će se u 2024. najviše vrteti oko veštačke inteligencije. Mapiranje snova, čitači misli i slični projekti postaće opsesija onima koji su u tom polju. Nakon 3D štampača stigli smo do ulaganja u kvantne kompjutere koji bi imali potencijal da optimizuje investicione strategije ili otkriju nove proizvode u neviđenim vremenskim okvirima. Štagod.

Sa očuvanja prirode, šuma, životinja više ćemo se fokusirati na vazduh i njegov (ne)kvalitet. Emisije štetnih gasova i tema kako da se očuva zelenilo i unapredi za bolju budućnost biće uglavnom u projektima za koje će se odvajati dosta novca i donacija. Baš kao i za istu temu ali u pogledu saobraćaja, novih zakona i mnogo viših taksi i poreza, zahtevnijih uslova nego što je bilo do sada.

Kako će u prvih šest meseci naredne godine i Jupiter združen sa Uranom u Biku podgrevati atmosferu za optimistične promene ne dolaze lako ali dolaze naglo, sve će nas malo po malo napuštati strahovi nakupljeni u prethodnih petnaest godina jer po prirodi smo bića koja se prilagođavaju i okrenućemo se hrabrijim opcijama u kojima jedno je sigurno - više nema mesta za čekanje. I kako se jedna nova energija bude formirala, osećala među ljudima, tako će se polako omasoviti i vremenom (sa godinama) postati novo stanje. Pluton je uvek masovan i govori o onome što će biti prisutno svuda, samo radi u kružnicama pa se lagano širi kao vibracija.

Konkretno u 2024. na globalnom planu to će biti vreme pobuna i protesta, rušenja, jer sam kontakt Jupitera i Urana je averzija na beskorisnost znanja i bilo kakvog mišljenja ako nije u stanju da nešto reši. To je optimizam u rušenju i promeni i besmislenost lažne sigurnosti. A tajna Vodolije koju najčešće nazivamo 'srećom' i koju ćemo često pominjati (slušati priče o tome kako je neko imao sreće i slično), skriva se u genu koji baš svi do jednog nosimo i koji kao da se budi iz zaleđenog sna. Gen onog pretka (najčešće ih je u stvari mnogo više) koji su rizikovali u ratovima i drugim opasnim situacijama da bi nekome pomogli ili nekome život spasili. Rizik je valuta koja se genetski sabirala i vremenom pretvarala u sreću koja nas snađe sto godina kasnije a da se ni u kakvoj opasnosti nismo ni našli. E sada je ta energija sa svog prapočetka stigla do budućnosti u kojoj je i dalje čovek nosilac promena i treba mu pomoći. Treba mu sreće više nego ikada. No, kada budemo shvatili koliko ovaj zakon radi uprkos vremenskom okviru zabrinućemo se za budućnost naše dece koja za pretke imaju nas i našu sebičnost i fokusiranost samo na ono što je nama lično potrebno.

Često nam se čini da sreća teče kad je energetsko kolo dobro, nema iskakanja i kuršulsa, ali to je zapravo varka i to što nam tada deluje kao sreća samo je sklad, večna idila Venere, bezbrižnost i harmonija. A sreća traži mnogo veći ulog. Ona baš traži da se gubilo, kidalo, rušilo, padalo i letelo, iz neizvesnosti u neizvesnost išlo. I baš zato više je iskustveno mogu opipati oni koji žive aktivno, ponekad opasno ili na ivici. Na primer, vatrogasac češće nego drugi može da kaže 'kako smo imali sreće'... Isto i hirurg na urgentnom, ili ako odmah reagujete pa zaustavljate vozilo izletajući na sred puta kao da se ne bojite više ničega jer je vašem mužu pozlilo dok je bio za volanom, pa taj koga ste zaustavili onda se i desi da je baš neki sportski auto koji će uspeti da vas na vreme preveze do prve bolnice. Dakle sreća traži ogroman rizik, traži žrtvu za druge i onda nam dođe... No, ne onako kako smo očekivali, kao džek pot ili grin kard koji padne s neba bilo kome. Najmanje kao sklad i ugodnost, harmonija. Ono što će da nas usreći, preokrene život na bolje, i najbitnije vrati nam smisao, traži vrlo potentnu akciju koja uključuje rizik i ispravnost.

Dalje u 2024, konflikti sa sobom i sa svetom su neminovni. Oni nisu više tema oko koje ćemo se upozoravati "Pazi da ne uđeš u konflikt", već će voljno ljudi ulaziti u konflikte da bi vratili smisao postavljanjem granica koje čuvaju dostojanstvo slobode. Razmere toga će se meriti karakterom, duhom svake individue posebno, pa ćemo se nagledati svega. Svet postaje rijaliti jer suzdržavanje od kog nam je gotovo postalo muka dok je Pluton bio u Jarcu (a koje se ogledalo u minimumu strasti, seksa, hrabrosti, i maksimumu trpljenja i istrajavanja bez konkretne akcije), sada se naglo oslobađa njegovim ulaskom u Vodoliju. Uvek je ono što dolazi - novo, pa otuda i neprihvatljivije od onoga na šta smo već bili navikli. Ali promena je tu iza ćoška. Dobra stvar je što će se prijatelji ponovo okupiti. Bilo stari ili novi koji su se sada prepoznali. Gde odjednom više niko nije sam. Ima sa kim da deli svoje misli, da priča, da se vidi. Aktivni socijalni život će biti neminovnost i glavni nosilac energije naredne decenije počev od 2024.

Svetske univerzalne teme koje se više ne bave beskućnicima ili gladnima u Africi primarno kao nekada da ostatku sveta na taj način čuvaju privilegovani status dok smo daleko i od jednih i od drugih, smeniće veštačka inteligencija i digitalni univerzumi kao i svemir sa svojim nepoznanicama. Zato je naša vera u Boga ili Nešto, žestoko uzdrmana, a osećaj dezorjentisanosti i konfuzije biće univerzalan. Neće se ticati više samo zemalja Trećeg sveta i slično. Najčešće se u tom smislu pominjati sajber napadi, obaveštajne službe, tajne grupe i organizacije pokreta otpora i slično, koje mogu imati i fanatične ciljeve kao i u prošlosti što ih je bilo. Otuda su mogući atentati i diverzije svuda u svetu. Kontraške diverzije koje su u 21. veku uznapredovale zahvaljujući tehnologiji. Hakerske krađe novca takođe će biti češće nego do sada. Nemiri će učestati na sportskim događajima, ne samo među navijačima kao do sada već su moguće i veće štete i incidenti zbog loših instalacija, konstrukcija i sl.

Ko vuče energiju i kome se otvaraju putevi i dobri vetrovi ne znamo dok se promena ne desi. Zato je prava promena ona koja dolazi iz mira a ne besa, ljutnje, strasti, hira, nestrpljenja. Ona koja dolazi sa prihvatanjem svega što sa njom ide, kao prvi sat nakon nevremena. U glavi sveže, misli čiste, imamo poverenja u život kakav god da je bez da mu namećemo kakav hoćemo da bude. Kada tečemo poput struje kojoj je svejedno da li će da osvetli Las Vegas ili neko selo sa pet kuća.

To mesto zdrave energije i slobode je izuzetno teško doseći tek tako, i tu dolazi na red sledeća važna tema ne samo u 2024., već od 2024. a to je protočan um i zdrav duh koji je sposoban da ponese teret donošenja odgovornih odluka koje utiču i na druge. Suprotno tome je patološki um i duh koji iz čiste sebičnosti i lične maliciozne satisfakcije ruši tuđe u svoju korist. Lična odgovornost i kolektivna odgovornost se konačno spajaju u jedno. Shvatićemo da su neodvojivi. Jako je važno što pre napustiti sebična polazišta koja brinu samo o svom dobru. To 'dobro' sada lako vodi u izolaciju i mesto straha koji vremenom parališe život za bilo kakvu akciju.

Jupiter koji će biti u Blizancima 2024. pomoći će nam zato da malo pohvatamo dinamiku Plutona krajem maja i u junu što je odličan period za inovacije u poslu, uvođenje promena, menjanje imidža ili poptuno profesije. Ili makar da sebi sebe definišemo, razjasnimo konačno ko smo i sa čime smo zapravo zadovoljni i gde pripadamo, definišemo novi 'majndset'.

Iako su Plutonovi prelazi iz jednog znaka u drugi uvek krizne godine, Jupiter u Blizancima će nas koliko toliko podržati da nam ne bude loše. Ako je Vodolija mesto permanentne promene, princip u kome napuštamo staro da bismo se osamostalili, stekli nezavisnost, pobunili, ugradili u sebe dostojanstvo i saznali šta tačno znači biti Čovek (jer tu je mesto gde kreiramo svoja uverenja, ideje, i najviše slobode), onda je Pluton kao planeta transformacije i neminovnosti krajeva da bi bilo novih početaka, obnove i regeneracije svakako planeta koja će se u toj Vodoliji osećati kao kod kuće. Niko je tu ne koči kao što je bio slučaj dok je od 2008. pa sve do sada bio u Jarcu. Jarac ne dozvoljava promenu i otuda su se iste dešavale jako sporo, sa mučenjem, nasilno, gubitkom energije, snage, radne volje, libida, životna energija je bila sputana.

No, i ako nam se loše stvari dese - recimo da ostanemo bez posla jer će u ovoj godini biti dosta otkaza, biće lakše jer Plutonovi uticaji su uvek masovni, delimo zajedničku sudbinu sa drugima, pa ovo više nije neko sa drugog sprata firme ko je dobio otkaz, nego ceo sprat su ugasili i svi se onda adaptiramo na novo i pronalazimo opet put kao voda, čak i da je nov posao nešto o čemu ni sanjali nismo (što najčešće bude). Tako da i prihvatanje neprijatnih stvari nas vodi u iskustva ili domišljatost kako da prebrodimo krize. Čini nas bukvalno otpornijim i snažnijim za život.

Mnoge stvari koje mislimo da znamo ćemo morati da menjamo, ili će se od ove godine raditi drugačije. Za takve stvari je jedini put učenje, i otuda je Jupiterov ulazak u  Blizance u maju važan jer daje lakoću usvajanja novog znanja koje može biti praktično primenjeno gotovo odmah.

Svet neće stati, sve vrvi, teče, kovitla, menja se. Definitivno ćemo biti na nogama, među ljudima, napolju više nego unutra. Na putu, u pokretu, na telefonu, u poslu. Posla će biti - da, zvuči paradoksalno ali tako je sa Plutonom! Na jednoj strani ukine, na drugoj otvori. Uvek neko gubi a neko dobija. Rupe u zakonima će doduše biti popunjene radom na crno i 'snalaženjem' ali niko se neće predati lako. Tehnološka industrija i sve u vezi energetike, rudnika, struje, sada preuzima moć potpuno od građevinara, arhitekti i lekara koji su radili punom parom dok je Pluton bio u Jarcu. Biće mesta i za sve koji u konsaltingu predviđaju stanje u budućnosti, što bi bio risk menadžment.

Tamo gde je fizika bila glavni predmet - to sve sada doživljava kulminaciju. I tamo gde je vera u progres presudna kao i proročko mišljenje - dakle dijagnostika, detekcija, predviđanje rezultata, analitika na osnovu potencijala poput algoritmova koji već postoje u marketingu pa pretpostavljaju šta bismo želeli da kupimo. U narednoj deceniji ćemo napraviti novu vezu između 'Čoveka i Boga' pa su i putovanja u svemir sve češća. Najveću transformaciju će doživeti vazdušni saobraćaj, i sve vezano za svemir postaje osnovna tema. Ovo je i ekspedicija NASA planirana za 2024. - Put oko Meseca sa ljudskom posadom.

Jupiter će još podržati trgovinu i pravnike, zakoni će se pisati, menjati u svim resorima a posebno oni koji se tiču puteva i saobraćaja. Jupiter u Blizancima je izgradnja najšireg mosta ili puta, to su ogromne ulice bilo po dužini ili širini, takođe i najskuplje. Upravo saobraćaj i sve vezano za putovanja i puteve će značajno skočiti sa cenama kao što su pre koju godinu nekretnine. Trgovina koja se i sada odvija neometano pa su se mnogi snašli u drop šipingu, prodaji svega što uvoze iz inostranstva - sve to može biti dosta otežano zbog novih zakona.

Loše je što će se maloletna delinkvencija učestaliti i što se temom mladih, dece, obrazovanja ni u 2024. niko neće baviti. Tema će više biti predavači, nastavnici, učitelji i profesori kao i uslovi u školama, udžbenici i metodi rada.

Porodica kao zajednica može pretrpeti velike udare u narednoj godini jer će Mars od septembra 2024. biti u Raku pa sve do proleća 2025. - pa je jedan dug period porodica tema i promene koje se dešavaju u njenoj dinamici. Svuda.

Demografija je takođe stavka, a tu se nove mape već ucrtavaju od nedavnih migracija. Porodica je sada Nova Porodica. No, kod nekih to će bukvalno biti razvod pa ponovna udaja. Novo dete sa drugom ženom i sl. Ali globalno to su brakovi sa Indusima, Kubancima, Ukrajincima, Rusima sve više i češće. Tradicionalna porodica se privremeno gasi. Nekada i zato jer nema naslednike čemu će svedočiti 2024.

U ne tako davnoj prošlosti slična joj je bila 1996. Rat se završio, ali smo imali prekinuta porodična stabla koje je rat doneo, izbeglice iz ratnih područja i odjednom je u kućama bilo više ljudi pa dinamika nije više bila ista. Tada je isto Saturn bio u Ribama a u Vodoliju je ulazio Uran, kao što će sada Pluton. Uran više priča o situacijama kada ljude nešto goni, tera, kada beže. Pluton je kada su pritisnuti ali pružaju otpor, ne beži niko. Nego se suočava da bi opstao i na vetrometinama, u ovom slučaju to su vetrometine ekonomije više nego rata.

U pogledu morala ovo je slaba godina, kada je racionalno opravdanje dovoljno jer su takve okolnosti. Opasno je i što će ljude više voditi nagoni i snaga nego razum, pa će kako rekoh biti dosta incidenata, pogrešnih odluka naprasnih i slično. Problem mogu imati stanodavci isto zbog Marsa u Raku od septembra, ali i pre toga već od maja biće situacija gde podstanari neće da napuste stanove.

Dobra stvar je solidarnost koja se vraća na velika vrata. Iako se tradicionalna porodica 'gasi', nove zajednice se stvaraju kako bi pomogli jedni drugima. Udruživanje je isto ključna reč sledeće godine. I lično a i globalno. BRIKS (ekonomski savez Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike) već 1. januara otvara vrata za nove članove među kojima su i Saudijska Arabija, Iran i Emirati. Širenje tih globalnih zajednica diktiraće promene na ekonomskom i medijskom frontu.

Ono što još znamo unapred je da će se u 2024. u mnogim zemljama održati predsednički izbori što potencijalno ukazuje na mogućnost velikih globalnih promena u geo politici. Među njima su i važni međunarodni faktori: Rusija, Ukrajina, Amerika, pa onda dalje Hrvatska, Finska, Engleska (parlament) Evropska Unija (parlamentarni izbori). U godinama poput 2024. vlast kakva god da je, i gde god da je - teži još većoj moći i pruža veći otpor vetrovima promena. No, dešavaće se da neko sam odstupi, ode, povuče se, da ostavku na mesto predsednika, premijera, i slično.

Starom sistemu će se u 2024. jasno videti leđa.

Život će i dalje biti skup sa tendencijom da mnogima postane nepristupačan posebno u drugom delu godine kada Jupiter i Saturn budu ušli u kvadrat koji će trajati sve do sredine juna 2025. godine.

Učenje 'jedan na jedan' će biti najproduktivnije ko bude imao mogućnost da priušti sebi ili deci. Kvadrat sa Saturnom je oduzimanje licenci nekim privatnim fakultetima, gašenje nekih medija ili izdavača, većih saobraćajnica, letova. Ili podizanje uslova koje nabrojani neće moći da isprate. Isto se tiče interneta, ko može da prodaje, gde, kako... zakoni i na tom polju ma koliko nam delovalo haotično i neuređeno sa puno rupa za provlačenje, neće biti tako. U Kanadi neke škole već imaju softvere koji otkrivaju da li je student za pisanje rada ili rešavanje koristio ČetBot. U izdavačkoj delatnosti (Jupiter u Blizancima) biće puno krađa i kršenja autorskih prava, a kad smo kod toga, dela Pikasa, Uroša Predića, Tolkina, Dilana Tomasa i Rudolfa Štajnera postaju javno dobro, jer će u 2024. proći zakonski broj godina od njihove smrti.

U psihofizičkom smislu 2024. je godina pojačane volje, snage, revitalizacije, ali i pojačane nervoze, kratkog fitilja. Najteže je naravno starijima koji se osećaju istrošeno i nemaju energije a ni volje za promenu i kretanje, ali će zato roditelje u 2024. dosta pomagati deca. Jupiter u Blizancima su deca koja dobro privređuju i mogu da podrže one koji ne mogu (kvadrat sa Saturnom).

Teorijske nauke su najviše u škripcu, konsalting ne toliko ako je pragmatičan, koristan. U tom smislu će društvene nauke pretrpeti promene ili makar od 2024. ući u dugotrajniji proces koji ih menja shodno vremenu u kome živimo, i to pre svih psihologija koja će se sve više pretvarati u neuronauku. Bez istraživanja mozga (Vodolija) i poznavanja njegove fiziologije, tajni i neistraženih mesta, psihologija će u skorijoj budućnosti biti nepopularna. Sve društvene nauke moraće da pronađu vezu sa egzaktnim naukama da bi bile popularne i kasnije.

Kako je 2024. godina koja nema jasne granice već se lako nađemo i sa ove i sa one strane života, tajni, smrti, dobra i zla, preporučujem da se okultno izbegava - jer senzitivnije prirode može usisati, okinuti psihoze, strahove, fobije. Eksperminetisaće se sa mislima, mozgom, neuronauka istražuje nove načine za lečenje, sve treba uzeti sa oprezom. Svoja prava možemo lako u 2024. braniti zakonom, dakle tužbama i slično, problem je što nismo navikli da pravni sistem radi u našu korist pa lako propustimo priliku da se uverimo u njegovu korisnu stranu. To se lagano menja u 2024.

Emotivno je možda najbolje. Sledeća 2024. je jedna od onih godina kada će se mnogima dešavati ljubavne stvari, intenzivne strasti, jake duboke emocije. Kako se čovečanstvo u 2024. vodi nagonima i to pre svega nagonom za samoodržanjem, seksom i čoporom (da ne bude sam već da pripada nekoj zajednici bilo porodici sa partnerom ili grupi), spremnost na zajendištvo i odluka da se više ne bude sam, biće okidač pa će biti manje usamljenih. Mnoge ljubavne situacije tražiće instant reakcije, kao da je važan trenutak i da ako se ništa ne dogodi tada - druge šanse neće ni biti brzo.

Ipak, najsnažniji od svih nagona, kako zbog Plutona u Vodoliji tako i zbog Jupitera u Blizancima biće radoznalost kao nagon, pa ćemo biti receptivniji i snalažljiviji. Logično je i zato jer se sa mnogim stvarima koje nas čekaju u 2024. nikada pre nismo sreli, pa kao deca učimo usput, upijamo, obrađujemo nova iskustva kako bi proširili percepciju i u svemu novom se osećali vremenom normalno i sigurno.

Saveti za svaki znak u 2024. godini

Ovan i podznak Ovan

Vama će mesto krize biti u polju prijateljstava. Možda jeste vreme da vidite ko vam jeste a ko nije prijatelj, mada je ovo i pozicija koja govori o pojavljivanju novih ljudi koji će vam ostati prijatelji zauvek. Koji se pojavljuju u jako važnom trenutku kada ste se već razočarali u mnoge ali i postali selektivni i podigli kriterijume. Sve vezano za trgovinu, saobraćaj, i usputne poslove na procenat i slično, može vam doneti pristojnu zaradu. Stvaralaštvo može trpeti krize u idejama.

Kod vas su pojačane dinamike u kući/porodici od septembra pa do proleća 2025. Ili vas ukućani sile svojim zahtevima pa često čekate trenutak da iz kuće izađete. Zdravstveno polje je ono koje traži najviše pažnje u tom periodu jer će vaš vladar Mars biti u ranjivom Raku i sklon povredama, intervencijama ili akutnim bolovima koji mogu ići od banalnih upala do aktiviranja čira, pa ne ignorišite. Ako pripadate nekim grupama i zajednicama možete uticati na njihovu transformaciju ili ako niste zadovoljni napustiti ih u ovoj godini.

Emotivno je jako važno da ne prenagljujete u odlukama i zapravo možete biti vrlo zadovoljni u 2024. ako ste već do sada prihvatili partnerove i vrline i mane. U suprotnom, biće puno svađa jer ni sami kao da ne znate tačno šta hoćete. Ono što zamerate biće ono gde sutradan dajete slobodu, pa niste dosledni već više vođeni trenutnim raspoloženjem.

Zategnut odnos Jupitera i Saturna vama dolazi u polje komunikacije, administracije, trgovine, saobraćaja pa može doći do otkazivanja puteva, zaduživanja, novih uslova koji vam ne idu na ruku za neki posao i prekida ugovora sa klijentima koji su bili dugo tu.

Bik i podznak Bik

Ide vam nezgodna godina jer treba brzo reagovati pogotovo kada se promene na poslu i u finansijama mogu dešavati naglo i uvući vas u nove tokove a da niste ni stigli da o svemu dobro razmislite. Jer ova godina je po mnogo čemu brža od vas, i vaš urođeni tempo kao da ne može da je prati sem da joj se povremeno prepusti. Makar dok je Jupiter u vašem znaku (do maja) pa ćete ići na kartu poverenja i optimizma. Od juna pa dalje držaćete se provera i iskustva, ali vam neće to puno značiti u pogledu poverenja. Mnogim Bikovima problem da nađu adekvatne radnike, asistente za rad, saradnike. Problem i sa klijentima jer odlažu, kasne, ne plaćaju. Sa šefovima je najmanje problema, ali oni sami imaju velike probleme ili su rešili da sve menjaju pa recimo sele firmu u drugu zemlju.

Emotivno su vam naklonjeni dani u januaru, krajem marta i u maju. Koliko god vam se godina povremeno učinila nestabilnom, na emotivnom polju stvari zapravo idu u suprotnom pravcu - ka sigurnosti i trajanju. Mnogi će u 2024. ući u brak ili zajednicu. Neki naglo tek da 2024. ostavi svoj pečat, ali to ne znači da će biti loše. Naprotiv!

Kriza koju nosi Pluton je vezana za status ili profesiju. Nešto se završava, a nešto novo počinje. Kompromis je neminovan da ga donekle napravite, ako insistirate da sve bude po vašim merilima možda propustite priliku koja se ne nudi često. Naročito u junu mesecu.

Finansijski svaku krizu ćete rešiti zaduživanjem, a ako ste u dobroj finansijskoj situaciji onda računajte da će na vašu pomoć računati neki prijatelji ili rodbina.

Blizanci i podznak Blizanci

Sigurna sam da mnogi Blizanci željno iščekuju ulazak Jupitera u svoj znak kako bi im otvorio puteve i lupio par novih pečata ili viza u pasoše. Putovanja svakako su jedna od tema kao i razmišljanje o promeni boravišta na neko vreme - inostranstvo nije isključeno. Iako je najveći pritisak onaj koji sami sebi stvarate, Pluton vam u 2024. daje potpuno pravo na slobodu. Ali samo ako budete spremni da nešto za tu slobodu žrtvujete, srušite, od nečega odustanete. Jun je dobar mesec za velike korake, pa gledajte da niste tada previše skromni i svedeni.

Ne pruža se baš često prilika za preletanje sa jedne livade na drugu. U emotivnim odnosima ovo je vreme kada partneri vama izlaze u susret, poklanjaju pažnju ili na drugi način rešavaju vas težine. Tamo gde je obrnuto, i gde partner predstavlja teret mogući su raskidi. Slobodnima ovo može biti godina novih susreta i perspektivnih veza čak i da se ne znate dugo. Prepoznavanje na prvu donosi Pluton u Vodoliji, naglo i u trenutku. Samo ostanite otvoreni i ne razmišljajte previše, ne analizirajte.

Posao ne bi trebalo da trpi makar od juna pa do kraja godine, jedino će biti sigurno kašnjenja sa isplatama, realizacijama, ili ćete sve što zaradite trošiti nekontrolisano pa sami praviti sebi finansijske krize svakog meseca.

Jupiter najavljuje nova učenja koja će vas fino pokrenuti samo je važno da ne prekinete. Saturn u kvadratu sa Jupiterom može uticati na to zbog finansija ili gubitka optimizma, ali vredi truda da se ne biste kajali kasnije.

Rak i podznak Rak

Možda je najbitnija vest za sve vas što Pluton izlazi iz vašeg polja ljubavnih odnosa, braka, partnerstava emotivnih i poslovnih i što ćete i tu ponovo moći da prodišete. Iako ste se skoro navikli na minimume, ovo polje vam se ponovo aktivira u 2024. i do 2025. mnogi od vas će ponovo biti viđeni u javnosti i noćnim provodima kao nekada. A često i sa partnerom.

Nesputanost i nemanje kontrole najviše će se ticati vaših misli, koje nećete moći nekad da obuzdate. Predlog je da pišete, nešto radite čime ćete dnevno prazniti svoje rezervoare pomešanih osećanja a da ne morate da dolazite baš toliko često u konflikte sa drugima. U pisanju ili slikanju ili nekom drugom kreativnom radu možete da prelazite granice a da nikoga ne povredite i da vas niko ne povredi. Misli će vam samo dolaziti kao da ste provodnik, nekada ni sami nećete znati zašto vam je nešto palo na pamet. Donekle je ovo slika i proročkog mišljenja, koje u zavisnosti od toga kakvu energiju nosi može i vas da prepadne ili uzbudi ako je pozitivno, pa donese neku novu snagu i veru u sebe. Trudite se da nekako budete na toj traci koja je pozitivna. Umesto pisanja, dobra kompenzacija mogu biti intenzivnija druženja sa prijateljima dosta sličnim, koji sve vaše oscilacije prihvataju jer vas vole i poznaju. Ako ih nema puno takvih, možda ćete se pridružiti nekim grupama koje vas inspirišu i pokreću što takođe nije loša ideja, čak i da su onlajn. Samo se sklanjajte od anarhista.

Put negde daleko. U zavisnosti od povoda mogu biti daleka zabačena ostrva ili preskupe često nepristupačne lokacije na kojima se možete zateći. Prirodna medicina kao način održavanja zdravlja.

Lav i podznak Lav

Lav je piramidalno postrojen, poštuje hijerarhiju baš zbog toga i sad se dešava nešto potpuno novo. Hijerarhija je sravnjena, Pluton u Vodoliji vam zato preko puta izvodi sve koji će vas konfrontirati. Suprotstavljati vam se dok i sami ne naučite da se konfrontirate mimo konvencionalnih pravila u koja slepo verujete da će vas sačuvati. U prevodu - to što nekome persirate više ne znači da ta osoba neće preći granicu i da kolega koji je niže postavljen od vas neće smeti da vam odbrusi. Morate da se snađete, a da rođenjem niste dobili alat za to.

Zato učite na primeru, od onih koji su vam prijatelji i imaju više iskustva, dakle morate da verujete sada drugima i razumete da je sistem u kom se stvari dešavaju manje više očekivano porušen.

U suprotnom stres i nesnalaženje vas može lako terati na davanje otkaza, menjanje okruženja koje vidite kao toksično i slično. Mladima savetujem da krenu na neke borilačke veštine i nauče da se konfrontiraju jedan na jedan, bez tima (sistema).

Emotivno ćete se probuditi i to je dobra stvar u 2024. No, ne treba da mešate prijateljstvo i ljubav, strast i prepoznavanje bića pa i tu treba doneti pravu odluku, ne zaletati se kako ne bi potencijalno prijateljstvo porušili zbog jake želje.

Jesen neminovno donosi vreme za važne odluke i akciju i taj period će trajati sve do proleća 2025. nakon čega ćete se i vi delimično adaptirati na nove svetske dinamike.

Devica i podznak Devica

Pluton u Vodoliji može da sruši sve ali ne vas. Jer vama je i dalje najveći problem Saturn u Ribama, i otuda kao da ćete prespavati sve promene koje se budu dešavale u 2024. U poluhibernaciji, magnovenju i vezi koja to nije, braku koji to nije do kraja, ali traje sa konstantnim odlaganjem akcije i promene, o Plutonovim krizama i namerama saznaćete više tek u 2026. Ipak na polju posla nećete moći da ga ignorišete jer tu vam je došao u liku novog šefa ili kolege koji testira vaše granice etike i poštenja.

Da li ćete raditi pošteno ili do koje granice ćete biti u stanju da krivudate moraćete sami sa sobom da rešite. Posao ne mora biti zahtevan, ali će staviti na talon istinu da ako hoćete da vam bude dobro, nekome mora da bude loše. Pa za početak, posao ćete dobiti baš tako - neko dobija otkaz, a vi posao. Od samog starta od vas zavisi kako će vam biti na poslu. Posao je jako važan za vas i inače ali u narednom periodu on postaje ili ono mesto na koje rado odlazite jer vas puni energijoim ili mesto sa kog jedva čekate da pobegnete jer vas energetski prazni.

Zdravstveno pripazite tokom jeseni pada vam imunitet, snaga i pogotovo ako imate problema sa pritiskom, srcem ili krvnim sudovima. Krađe su moguće u tom periodu ili će neko iskoristiti vašu lakovernost da bi došao do svog cilja.

Vaga i podznak Vaga

Vama ću više dati preporuku, jer sa Plutonom u polju dece, potrebno je da svu energiju ulijete u polje dece, u prevodu da nema svađa, nema haosa, nema oticanja energije u neke druge više lične pravce već da pomognete deci da izađu na put. To može sa strane drugima ličiti kao da ste zapostavili sebe zarad roditeljstva, ali na duže staze donosi dobit i deci i vama. U suprotnom, moguće je konstantno nezadovoljstvo, provociranje sukoba, svađa i problema kako deci tako i vama. Vagama čija su deca već odrasla, ovo može biti nova mladost, prilika da oživite svoju mladalačku energiju, strasti, vratite se svojim pasijama i generalno jako dobra faza koja će vas revitalisati. Oni koji nemaju decu u planu ovu energiju mogu iskoristiti za stvaranje dela, dosezanje ličnih ambicija i dolaženje do moći koju garantuje novac ili pozicija. Vage će svakako biti najambicioznije od svih, ali i nemilosrdne u slučaju konflikta i spremne na žestoke borbe i isključive.

Emotivno možete ipak biti žrtva izdaja i prevara ili najčešće, da vas neko iskoristi za svoje skrivene planove pa ne bi bilo loše da romantični povez malo maknete u stranu i ipak stvari sagledavate i iz drugog ugla a ne samo idealistički. Želja da se nekome dopadnete je uvek veća od želje da sretnete osobu koja vam baš odgovara. Ali ta želja sa kojom vam neko prilazi može i da se glumi, ne zaboravite. Mnogo je lakše onima u dugim vezama jer će kroz nove krize samo da prodube odnose kao ratni drugovi koji znaju kome mogu da veruju kada je najteže.

Škorpion i podznak Škorpion

Iako dom, kuća ili roditelji i porodica kod svih bude idiličnu sliku mira, kod vas je prirodno ovo polje u Vodoliji i od rođenja ih prate nemiri. Otuda nagle promene nisu za vas isto što i za druge. Čak bi najispravnije bilo reći, samo neka je nama naših nemira i da svi budu zdravi i dobro. Otuda Pluton koji je vaš vladar, pokazuje da ćete se naći u ulozi zaštitnika svojih bližnjih ali kada osetite da treba, tu i tamo ćete podići vetrove da se Univerzum ne umisli da ste postali opušteni pa da treba da interveniše. Slobodu ćete naći u svakodnevnoj izolaciji, više nego ikada vam treba sat vremena dnevno da se napunite, pa ni slobodu nećete koristiti za klasične zanimacije poput učenja, provoda i slično. Već za samoću koja vas čisti i neguje.

Ta samoća tražiće svoje i u ljubavnim odnosima. Ako još uvek težite da se za nekoga zalepite, da se ne odvajate, da se nikada ne puštate - bolni će biti procesi separacija koje su neminovne. Što više dajete slobode drugoj strani, više ćete slobode imati i za sebe i to je pobednička jednačina. Takođe nema mesta siljenju, i to će vam brzo postati jasno. Sve mora sada više nego ikada biti prirodno.

Zdravstveno abdomen traži potpune promene režima ishrane, života, odbacivanje onoga što vam šteti, možete početi loše da reagujete na nešto što ste do juče voleli.

Emotivno 2024. ne nudi puno radosti, ipak je Saturn i dalje u vašem polju ljubavi, seksa i zabave. On je tu zapravo odličan za hobije koji mogu da nam postanu profesija, a u ljubavi lako donosi hlađenje i gubitak interesovanja. Veze na daljinu uglavnom duže potraju jer daju dosta prostora za fantaziju.

Strelac i podznak Strelac

Neko je rekao "kakve su ti misli takav ti je život" a od 2024. Strelčevi će morati dobro da paze šta misle jer Pluton, zadužen za materijalizaciju i prizivanje upravo ulazi u vaše polje intelekta, mišljenja, komunikacije. Sve ono u čemu inače niste dobri. Jer, kod vas sve je na prvu i bez kočnice. Kako doći do pozitivnih vibracija na ovom polju moraće svako za sebe da utvrdi, predlog je najpre pozabaviti se okruženjem i učiniti šta je potrebno da okruženje koje vam lako pokreće negativne aspiracije ne bude više vaše okruženje.

Ako do poboljšanja nisu doveli razgovori, otvaranja, nekoliko pokušaja onda treba otići. To bar umete, pa ćete zato to u 2024. najlakše i birati - da odete, isto kao i pre 15 ili 30 godina kada ste iz istih razloga nekoga ili nešto napustili. Da bi došli do mira, do pozitivnosti i vratili sebe u centar optimizma.

U poslu se menja način rada, opet ćete se i tu voditi mirom, slobodom, smanjenjem stresa više nego zaradom. Vaši kapitali su uglavnom nematerijalni ali vam donose optimističnu satisfakciju da i kada niste opterećeni materijom ona vam dolazi.

Jako će vam značiti obnavljanje prijateljskih kontakta ili nove osobe koje postaju prijatelji zauvek.

Kuća vam je na neki način i dalje breme, bilo zbog kredita, nerešenih administrativnih stvari ili što morate da brinete o drugima. Tako je sada, a sa Saturnom koji ne najavljuje promenu u ovom polju tako i ostaje do 2026.

Jarac i podznak Jarac

Materija se skuplja da bi se podelila. I to je tema narednih godina za Jarčeve. Podela imovine, u partnerskim poslovima naročito. Tamo gde materije ni nema može samo da se desi da je iznenada dobijete. Promene posla samo ako se menja profesija kod onih koji nisu zadovoljni postignutim a osećaju da imaju snage za nove početke. Kod ostalih prelaženje granica što može biti uzlet i proboj na nova tržišta, ulaz u nove sisteme i nova povezivanja po pitanju karijere.

Jupiter vas podržava godinu dana od juna 2024. do leta 2025. u polju posla, ali traži poštenu procenu. Recimo dobijete ponudu za posao na kom bi vam bilo dobro, ali je odbijete jer ste sebe uverili da zaslužujete više. Kvadrat Jupitera sa vašim vladarom Saturnom u drugoj polovini 2024. zato može prikazati dobre prilike koje ćete odbiti jer mislite da možete više. Sa druge strane tamo gde su uslovi ispunjeni i gde zaslužujete bolje, a pogotovo ako ste na ovu priliku baš dugo čekali - Jupiter vam otvara nove prostore i kontakte koje ćete spremno prigrliti. Za umetnike ovo je širenje studija, bolji uslovi za rad, podrška donatora i sve što je potrebno da biste mogli da se poptuno posvetite stvaralaštvu. No, ako ne pripadate tim grupama, razmislite pre nego nešto odbijete da li je golub na grani bolji od vrapca u ruci.

U mnogočemu ćete imati podršku pre svega stranaca ili ljudi koji nisu u vašem svakodnevnom okruženju, kao i prijatelja koji su sa vama od najranijih dana. Mart i april donose dešavanja na ljubavnom polju koja vas mogu malo pomesti i izbaciti iz ritma jer su neočekivana. Ipak za ljubavne stvari vaš period je od jeseni.

Vodolija i podznak Vodolija

Od 2024. pa jedan dosta dug period, ključna reč će za vas biti intenzitet. I sami ćete osetiti ubrzo da je svašta počelo da se dešava. Da se negde otvara, negde zatvara ili ruši, ali ništa ne miruje. Stagnacija više nije opcija. No, u samom startu je kao i uvek najbitnije sa kim ćete dalje, pa je prirodna selekcija među prijateljima, poznanicima, kolegama i generalno ljudima koji su do sada bili tu okolo neophodna. I kao i svaka porirodna selekcija desiće se sasvim prirodno, malo po malo i upravo tu će najveći deo 2024. otići. Kao što se paralelno menja demografska karta sveta, u vašem Univerzumu se menja jedna mikro demografija vaših ljudi sa kojima nastavljate.

Sreća će biti na vašoj strani svaki put kada cilj koji ste zadali ide iz ispravnog mesta, i donosi dobro i drugima a ne samo vama. Lična korist doživljava ozbiljnu krizu smisla pa je dobro da o tome razmišljate od samog početka godine kada vas još u januaru neko bude zamolio za uslugu. Iako nas je Pluton u Jarcu manje više sve načinio makar prividno materijalistima, Vodolija i materija nemaju baš nikakve veze. I sada je to važno jer se Univerzum neće ustručavati da vas materije i liši da biste se zapravo vratili sebi. Pa će kod nekih Vodolija koje su poverovale u materiju više nego ideju, viziju i slobodu biti ozbiljnih gubitaka.

Emotivno, Jupiter u vašoj petoj kući donosi zanimljivo leto mladalačko i veselo, vedro, ekskurzijska putovanja, avanture. Emotivno su mogući rastanci zbog posla ili školovanja gde se osobe razdvajaju jer neko odlazi u inostranstvo. Dobra je godina i za decu ako su vam u planu, a ako decu već imate njima prosperitet i napredak.

Okretanje nekoj vrsti umetnosti, razvijanje talenata, hobija čini se kao neophodno kao i dublje ulaženje u svet tehnologije, virtuelnog i globalnog. Vodite računa da ne upadnete u grupe koje su antiprotivne i prkose svakoj promeni jer tu se možete ozbiljno zaglaviti i nazadovati, jer stagnacija nije više moguća. Samo možete ići napred - ili nazad.

Ribe i podznak Ribe

Istraživanje nepoznatog vam nikada nije bilo strano. I to najviše zato što najbolje od svih znate da tajni i nema baš puno, osim par fundamentalnih kojima se bavi nauka. Dok najveći deo tajni su sami ljudi izmislili poput mitova i bajki. Da je svet zbunjen i tavori između istine i laži svakodnevno. Od 2024. vaše superčulo za detekciju raznih gluposti kojima ljudi lažu sami sebe i kojima pravdaju svoje postupke, dovodi se do savršenstva. Gotovo na proročkom nivou ćete moći da prepoznate ko laže a ko ne. To će doduše ono malo romantične slike sveta koju ste sačuvaali da izbriše, ali će vam makar biti uzbudljivo i vrlo korisno. Detekcija će ubrzati vaše procesore i poslove ćete obavljati mnogo lakše i efikasnije, često intuitivno, pod uslovom da vam se drugi ne mešaju, a naravno – mešaće se. Vi ćete zato naučiti sledeće godine kako je moguće biti saglasan sa njihovim a uraditi po svome, savladaćete prepreku kritičkog mišljenja koji ljudima daje osećaj da su vredni čim mogu da komentarišu i daju sugestije i kada ih niko ne pita, i ako budete imali sreće prestaćete da se pecate više na svaku njihovu reč. Potvrđivanje njima donosi satisfakciju, a zadovoljstvo onim što ste uradili po svome donosi im dobit - baš kao i vama. Svi su ipak srećni na kraju a da ne moraju ni da znaju da ih niste poslušali. U suprotnom ako svima budete hteli da objasnite zašto je nešto bolje trošićete se toliko na ljude da nema para koje bi taj gubitak energije na kraju dana adekvatno nagradile.

Vreme je i da više vrednujete ono što radite. Lakoća kojom se snalazite u poslu često drugima deluje kao nonšalancija, jer ne odugovlačite, odmah idete na stvar, tražite izlaz, rešenje, realizaciju. Lukavstvo vas služi ako treba da pronađete izgubljeni novčanik ili prozrete uljeza, ali za sistem vrednosti današnjeg sveta i dalje ste dosta naivni. Pluton vam pomaže da stvari malo zakomplikujete i uverite se u ono što  već znate - pakovanje je uvek bitno! Tek ozbiljne kompanije koje vrbuju ljude poput vas mogu biti oduševljene ovom vašom veštinom, a sve dok njih nema budite tajanstveni.

Emotivno ova godina može biti dosta intenzivna pogotovo ako ste sami i da vam donese ljubav od koje ćete se posle oporavljati. Zauzetima više je tema prosperitet u zajedništvu i podela poslova, gde svako ima svoje odgovornosti. Saturn je i dalje u vašem znaku i tu ćete malo pretezanje na vašem tasu osetiti kao nepravdu pa gledajte da reagujete na vreme. Zakasnele reakcije obično vas posle stignu kao durenje i traženje razloga za svađu.

image