Mačka, jaje, slon i vodotoranj: Ove kuće u Rusiji su sve samo ne obične

Rusija je poznata po svojoj upečatljivoj arhitekturi, ali kada je neko spomene, obično su prva asocijacija velelepni hramovi, peterburški dvorci ili moskovski neboderi. Međutim, to nije jedino čime se ova zemlja može pohvaliti. Gde se u Rusiji mogu pronaći kuće u neobičnim oblicima i kako su one nastale?

Nekima se dopadaju kuće u klasičnom stilu, drugi preferiraju modernizam, dok ima i onih koji se oduševe objektima u stilu secesije. Ali, kako kaže naš narod: "O ukusima se ne raspravlja". Ma koliko se nekima neobične kuće dopadale ili ne, one jesu jedinstvene, a zbog svoje nesvakidašnjeg oblika često postaju i predmet divljenja. Ove kuće u Rusiji su sve samo ne obične i baš zbog toga smo i želeli da vam ih pokažemo.

Kuća-slon u Podmoskovlju

Nedaleko od prestonice Rusije, u oblasti koja se zove Podmoskovlje, nalazi se veoma zanimljiva građevina, a ovaj slon (u svakom smislu te reči) je plod bujne mašte i nepresušne inspiracije arhitekte Sergeja Kožura. Ideju za ovako nesvakidašnju kuću Kožuro je pronašao u indijskoj kulturi.

Iako je plan arhitekte bio da ovu kuću-slona sagradi kao eksperimentalnu građevinu, a zatim i proda, stvari se nisu odvijale baš onako kako je on to zamislio. Na kraju krajeva, slon je zbog dosta visoke cene, koja prelazi  pola miliona eura, ostao u vlasništvu arhitekte, ali je zato postao znamenitost zbog koje turisti dolaze u Podmoskovlje.

Ko živi u vodotornju u ruskom gradu Tomsk?

Sibirski grad Tomsk je poznat po svojoj zadivljujućoj arhitekturi koja se gradila vekovima unazad. Međutim, i današnji stanovnici su puni kreativnih ideja i zanimljivih rešenja za stambeni prostor. Jedan od najupečatljivijih primera jeste vodotoranj koji je zahvaljujući Aleksandru Lunjevu, stanovniku Tomska, pretvoren u kuću. Na ideju da se nastani u vodotornju Lunjev je došao još davne 2012. godine i tada je uspeo da lokalne vlasti ubedi da mu prodaju građevinu iz 19. veka koja je decenijama čamila prazna.

Nakon uspešne kupovine, usledilo je čak 8 godina restauracije kako bi vodotoranj postao ono što danas jeste - kuća sa 6 spratova u kojoj se nalazi 6 odvojenih prostorija. Zbog kompleksnosti projekta prenamene, od punog kapaciteta kuće za život je u potpunosti osposobljen tek jedan sprat, ali je Lunjev optimističan kada je opremanje kuće u pitanju.

"Mačkasta" kuća u Jaroslavlju

U prestonici Zlatnog prstena Rusije, gradu Jaroslavlj, nalazi se izvanredan primer kreativnosti. U pitanju je kuća u obliku mačke, koju je "izgradila" komapnija koja se bavi 3D štampanjem u građevinarstvu. Procedura njene izrade zahtevala je korišćenje najsavremenijih tehnologija, a ova "mačkasta" kuća, odnosno vikendica je sklapana poput lego kockica: svaki element je zasebno rađen u radionici uz pomoć 3D štampača, a zatim sastavljan na odabranoj lokaciji. 

Finalni proizvod je zaista ostavlja bez daha: građevina je visoka skoro 5,5 metara, dok je korisna površina životnog prostora samo 23 kvadrata. Međutim, akcenat ovog projekta uopšte nije na njegovoj upotrebnoj vrednosti, već na opštem utisku, a mačka koja u šapama drži Rubikovu kocku je zasigurno pokupila sve simpatije.

Kuća-jaje u Moskovskoj oblasti

Jedna od najznimljivijih kuća nalazi se u Moskovskoj oblasti, a za ovo čudo arhitekture možemo zahvaliti izuzetno talentovanom ruskom skulptoru Grigoriju Orehovu. Ideja za ovakvu konceptualnu građevinu futurističkog dizajna Orehov je dobio sasvim spontano, kada je tražio idealnu kućicu za igranje za svoju ćerku Agatu.

"Ćerka je godinama maštala o kućici u dvorištu u kojoj će se igrati. Međutim, sve klasične opcije su bile ili isuviše obične, ili potpuno neodgovarajuće", objasnio je Orehov. Otud se i rodila ideja da u njihovom dvorištu "nikne" ovo jaje, a sudeći po fotografijama koje Orehov deli na svom nalogu na Instagframu, reklo bi se da je ovo rešenje pravi pogodak.