Specijalitet koji se vezuje za užički i zlatiborski kraj je poneo titulu najboljeg doručka sa ocenom od 4.8, dok ga slede na drugoj poziciji malezijski doručak roti kanai, pa brazilski pao d kežu, zvaniči su rezultati sajta "Tejst Atlasa".
Ova vest je obradovala mnoge ljude u Srbiji, a posebno Ere, koji su veoma ponosni na lokalni gurmanluk, i ne kriju oduševljenje: "Lepo je čuti da je komplet lepinja najbolji doručak na svetu, mi smo to znali, sad nek znaju svi. Veoma je ukusna, hranljiva, a mnogi od nas su rasli uz ovo jelo", kaže Užičanin Aleksandar Mijailović.
Komplet lepinju ili "lepinju sa sve", kako su je nekad zvali, registrovao je 2005. godine Dragan Lazić, vlasnik Pekarske radnje Šuljaga u Užicu. On je za RT Balkan pojasnio kako se pravi nezaboravni specijalitet jakog ukusa: "Kod nas u radnji je kompletna proizvodnja i lepinje pečemo u srpskoj zidanoj peći. Svakoj se odseče poklopac, pa se stave kajmak, jaja i sve se dobro izmućka. Zapeče se dok ne bude rumena, a po želji mušterija se doda pretop", objašnjava Dragan.
Nema konkurenciju, ljudi je uvek traže
Iako je bilo pokušaja da Dragan u svoju pekarsku radnju uvedu neka druga jela, ljudi su uvek tražili komplet lepinju. Jednostavno, "nema joj ravne". Tokom razgovora, pekar se prisetio svog oca, te nam je na emotivan način objasnio kako je nastala pekara u Užicu koja je danas poznat po lepinji sa "sve".
"Kada je krajem šezdesetih godina čuveni pekar majstor Radomir Šuljagić ostario, on je mog oca postavio za ortaka, ali da radi godinu dana za džabe. Dogovor se odužio na tri godine, tada stari majstor izlazi iz posla, ali uz uslov da ostane firma 'Šuljaga', što je moj otac prihvatio sa ponosom, što je ostalo do danas. I ja od kad znam za sebe sam u pekari. Otac mi je ostavio firmu, krenuo sam sa svojom porodicom da gradim dalje. Bilo je pokušaja da u ponudu stavimo roštilj, ali svi su uvek tražili komplet lepinju", priča Dragan.
Takođe, pekar ističe da to što smo proglašeni za najbolji doručak na svetu je samo "lep teret" da svi budemo još bolji: "Sve u životu može bolje. Ne treba čovek da se zadovoljava sa nekim stvarima i da kaže ja sam to napravio i gotovo. Kod nas u pekari se trudimo da imamo uvek dobar kvalitet i da održimo sve ovo što je duže moguće", naglašava Dragan.
Zanimljivo, na listi "Tejst Atlasa" za najbolji doručak se našlo još srpskih jela - burek sa sirom je na 27. poziciji, kao i gibanica na 75. mestu.