Srpski sir na listi 50 najboljih sireva na svetu
Pljevaljski sir se našao na devetom mestu, ispred mnogih poznatih svetskih sireva, njeguški sir je na 34. mestu, miročki sir iz Srbije je na 44. mestu, a livanjski sir iz Bosne i Hercegovine na 45. mestu.
Prva dva mesta na listi od 50 najboljih sireva na svetu su italijanski parmezan i mocarela.
"Blizak rođak popularnog grčkog sira hulumi, miročki sir je sveži sir punog ukusa napravljen od kravljeg mleka, mada se u smešu može dodati i ovčije ili kozje mleko. Ima polutvrdu teksturu i blago sladak ukus. Sir se kratko kuva u sopstvenoj surutki, zatim se posoli i ostavi u slanoj vodi dva dana.
U prošlosti je sveži miročki sir smatran delikatesom, pa su ga ljudi stavljali na štapove i pekli na otvorenom plamenu. Tokom pečenja, spoljni deo postaje hrskav, dok unutrašnjost ostaje mekana, ali ne i istopljena. Zbog svog masnog i intenzivnog ukusa, preporučuje se kombinovanje sa trešnjama, smokvama, narom, medom i blago slatkim, visoko kiselkastim belim vinima.
Za najbolje rezultate, pre pečenja preporučuje se mariniranje sira u soku od narandže" navodi se na sajtu Tejst atlas.