Magazin

Pseći "jezik ljubavi": 6 načina na koji vam vaš ljubimac pokazuje da vas voli

Odnos čoveka i psa je od davnina jedan od najčvršćih emotivnih odnosa, a većina vlasnika pasa svoje ljubimce ne doživljavaju samo kao krznene podstanare, već punopravne članove porodice. Ljudi svoju ljubav prema psima pokazuju na raznorazne načine - maženjem, igrom, pa čak i kupovinom igračaka i omiljenih grickalica. A kako svoje tople emocije pokazuju kuce?
Pseći "jezik ljubavi": 6 načina na koji vam vaš ljubimac pokazuje da vas voli© Canva / TriggerPhoto

Kada želimo da nekome stavimo do znanja da ga volimo, mi to obično kažemo, ali naši psi se rečima ne mogu izraziti. Zato oni koriste govor tela kako bi nam poslale poruku punu emocija. Ukoliko prepoznate kod vašeg četvoronožnog ljubimca ove postupke i oblike ponašanja budite sigurni - on vas voli i tako vam pokazuje.

Uživa u razmeni pogleda sa vama

Vizuelnim kontaktom psi najviše komuniciraju sa svojim vlasnicima, a u njihovim očima se mogu videti različite emocije: sreća, ljubav, podrška, poziv za igru, a ponekad i tuga. Uspostavljanjem vizuelne komunikacije, psi svojim vlasnicima poručuju da im veruju i da su im predani. Međutim, poseban znak da pas svog vlasnika voli jeste kada vas on pomno posmatra duže vreme, gotovo ne trepćući.

Ušuška se da se mazi čim se smestite

Fizički dodir je univerzalni znak da prema nekome osećamo veoma tople i iskrene emocije, a upravo je maženje jedan od najčešćih načina na koji psi pokazuju da vole svog vlasnika. Ukoliko se vaš pas ušuška pored vas čim sednete na fotelju ili legnete u krevet, to znači da se u vašem zagrljaju on oseća voljeno, sigurno i bezbrižno.

Uzbuđeno maše repom kada dođete kući

Vlasnici pasa često navode da su opravo ova četvoronožna stvorenja razlog za "jedvačekanje" pri povratku sa posla, druženja ili putovanja. I zaista, niko se čoveku koji se vrati sa posla ne raduje onoliko koliko se raduje pas. Taj rep kojim maše i obara sve oko sebe govori više od hiljadu reči i pokazuje više ljubavi od hiljadu zagrljaja.

"Proverava" vas u šetnji

Hodajući na povocu ili šetajući slobodno, psi se za vlasnicima i onim članovima porodice koje vole, često okreću, kao da proveravaju da li su tu i da li je sve u najboljem redu. Čak se i prilikom igre s vremena na vreme zaustave na trenutak kako bi se uverili da je sve potaman. Ovime kuce žele da stave do znanja da vas čuvaju i paze na vas, što je pravi pokazatelj njihove ljubavi.

Donose omiljenu igračku kako bi se igrali sa vama

Donošenje omiljene igračke svojim vlasnicima je za pse poseban čin, koji pokazuje njihovu ljubav i poverenje koje imaju. Za njih su igračke poput trofeja, a kada ga podele sa vama u igri, znači da u njihovom životu zauzimate posebno mesto. Sledeći put kada vam kuca donese svoju omiljenu igračku, setite se ovoga i nipošto ne odbijajte igru, jer time kao da im govorite "Ne treba mi tvoja ljubav i pažnja"!

Voli da vas "ljubi"

U svom svetu, kuce ljubav doživljavaju i ispoljavaju na načine slične ljudima, pa je tako i "ljubljenje" veoma čest način pokazivanja emocija. Doduše, njihovi su poljupci često balaviji od ljudskih, ali ništa manje značajni i iskreni. Vlasnici su obično do te mere naviknuti na to da ih ljubimci ližu po rukama (ili licu), da ni ne pomišljaju na to da ih u stvari oni tako ljube.

image