Magazin

Zašto se stvara bela pena u vodi u kojoj se kuva testenina

Špagete ili makarone su jedno od najlakših jela koje možemo da pripremimo za tili čas. Kao što je poznato, priprema je veoma jednostavna - u šerpu stavimo vodu i so i kada tečnost proključa dodamo testeninu i kuvamo par minuta. Takođe, ne bi trebalo da nas iznenadi i neminovna bela pena koja se javi na vrhu suda, jer ovaj "kulinarski momenat" je zapravo znak da ide sve po planu.
Zašto se stvara bela pena u vodi u kojoj se kuva testenina© @ valeria_aksakova/freepik

Svima nam je poznata situacija da smo stavili da se kuvaju, na tren okrenuli leđa šporetu i čujemo da voda, tačnije pena, kipi sa svih strana. Mnoge od nas buni ova situacija - zašto se prilikom njihovog kuvanja stvara bela pena i da li treba da je uklonimo? Kuvari kažu da je ona zapravo skrob i da je veoma korisna.

Molekuli skroba u testenini deluju kao sunđeri, upijajući vodu kada su izloženi toploti i vlazi. Dok se testenina kuva, molekuli s šire, a zatim se oslobađaju, stvarajući prirodni "lepak" koji ne dozvoljava testenini da se raspadne, piše Fud repablik.

Tokom procesa ključanja, skrob se postepeno raspršuje u vodu i stvara se pena. Skidanje bele pene sa vrha suda nije vredno truda, kažu majstori u kuhinji i predlažu da sačuvamo malo ovo vode, jer je možemo dodati kada dinstamo meso za bolonjeze sos ili pripremamo povrće. "Tečno zlato", kako je još zovu, odlično je i kao osnova za supu.

Testenine su mnogima omiljeno jelo - ukusne su, lako se kombinuju 

Pasta ili testenina je naziv za specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna, soli, vode i nekada jaja. Dele se u dve kategorije - sušenu i svežu, a glavna je hrana italijanske kuhinje. Priprema se u slanoj vodi i kombinuje sa raznim sosevima, a zbog svog ukusa i dostupnosti uživa veliku popularnost širom sveta.

Većina sušenih testenina se kuva za oko 10 minuta - trik je da uvek testiramo da li je gotova. Prestajemo da je kuvamo kad je al dente, dakle kada nije raskuvana, već malo tvrđa.

image
Live