Zašto se stvara bela pena u vodi u kojoj se kuva testenina

Špagete ili makarone su jedno od najlakših jela koje možemo da pripremimo za tili čas. Kao što je poznato, priprema je veoma jednostavna - u šerpu stavimo vodu i so i kada tečnost proključa dodamo testeninu i kuvamo par minuta. Takođe, ne bi trebalo da nas iznenadi i neminovna bela pena koja se javi na vrhu suda, jer ovaj "kulinarski momenat" je zapravo znak da ide sve po planu.

Svima nam je poznata situacija da smo stavili da se kuvaju, na tren okrenuli leđa šporetu i čujemo da voda, tačnije pena, kipi sa svih strana. Mnoge od nas buni ova situacija - zašto se prilikom njihovog kuvanja stvara bela pena i da li treba da je uklonimo? Kuvari kažu da je ona zapravo skrob i da je veoma korisna.

Molekuli skroba u testenini deluju kao sunđeri, upijajući vodu kada su izloženi toploti i vlazi. Dok se testenina kuva, molekuli s šire, a zatim se oslobađaju, stvarajući prirodni "lepak" koji ne dozvoljava testenini da se raspadne, piše Fud repablik.

Tokom procesa ključanja, skrob se postepeno raspršuje u vodu i stvara se pena. Skidanje bele pene sa vrha suda nije vredno truda, kažu majstori u kuhinji i predlažu da sačuvamo malo ovo vode, jer je možemo dodati kada dinstamo meso za bolonjeze sos ili pripremamo povrće. "Tečno zlato", kako je još zovu, odlično je i kao osnova za supu.

Testenine su mnogima omiljeno jelo - ukusne su, lako se kombinuju 

Pasta ili testenina je naziv za specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna, soli, vode i nekada jaja. Dele se u dve kategorije - sušenu i svežu, a glavna je hrana italijanske kuhinje. Priprema se u slanoj vodi i kombinuje sa raznim sosevima, a zbog svog ukusa i dostupnosti uživa veliku popularnost širom sveta.

Većina sušenih testenina se kuva za oko 10 minuta - trik je da uvek testiramo da li je gotova. Prestajemo da je kuvamo kad je al dente, dakle kada nije raskuvana, već malo tvrđa.