Svekrva postavlja neprijatna pitanja i daje komentare - to ne treba da bude naše briga, kažu stručnjaci

U teoriji, odnos sa svekrom i svekrvom bi trebalo da bude ispunjen ljubavlju i poštovanjem, ali u praksi situacija je često drugačija. Za porodičnim ručkom, događa se da "sevne" negativan komentar koji svekrva kaže snaji i tada se dogodi onaj filmski trenutak gde svi zaneme i sve stane na par sekundi. Šta tada treba da uradimo? Da li se da upustimo u "klinč" sa gospođom ili prepustimo raspravu suprugu?

Prvih godina veze ili braka je vreme nade u život koji ćemo deliti sa partnerom. Pored ulaganja u budućnost, neminovno smo vezani za porodicu i prijatelje koje je partner imao pre nas. Iako odnosi sa njima mogu biti dobri, neretko su snishodljivivi, grubi, bez poštovanja.

Ne odgovarati na "vatrene lopte"

Svekrvini ružni komentari i rečenice koje bockaju, dovode nas do tačke "ključanja". Tada bismo najradije rekli sve što imamo i završili sa svima njima. Ipak, koliko god je teško, stručnjaci savetuju da se samo nasmešimo i nastavimo dalje. Na scenu treba da nastupi naš izabranik:

"Bez obzira koliko su roditelji vašeg supružnika nepristojni, nije vaš posao da ih ukoravate. Neka supružnik odradi 'prljav posao' i nek on objasni zašto su određeni komentari neprikladni", kaže Sara Ho, stručnjak za bonton sa Harvarda, a piše Si-En-Bi-Si.

Kada se dogode ovakve stvari, bitno je da smo saglasni sa suprugom. Jasno je da je on taj koji će da priča, razjašnjava se sa svojima. Ukoliko je potrebno treba klimnuti glavom, podržati ga u razgovoru.

Podržati ga kad se nađe u sličnim okolnostima

Isto pravilo važi i za naše roditelje ukoliko se partner nađe u obnutoj situaciji, naglašavaju stručnjaci. Ukoliko su okolnosti napeta za muža, mi treba da reagujemo i pojasnimo u čemu je poroblem.

Ukoliko su svekar i svekrva, odnosno tašta i tast veoma nepristojni, najbolja stvar je da se ništa ne kaže: "Pustite ih da se sami 'krčkaju' u svojim pričama. Nemojte im dozvoliti da vama ili partneru upropaste praznike ili okupljanja. Najveća moć je pokazati da druga osoba nema moć nad vama", pojašnjava stručnjak.

Zašto se događaju ovakve situacije

Jedan od mogućih razloga zašto su odnosi sa suprugovim roditeljima kompikovani jeste činjenica da ne postoje pravila - svekrva i svekar često ne znaju naše prioritete i interesovanja i obrnuto.

Takođe, ljudi koji formiraju taj porodični odnos najčešće nemaju zajednička uverenja i međusobno razumevanje, smatra Grečen Peri, profesor Kenterberijskog univerziteta na Novom Zelandu.

"Sa svojom porodicom ćemo naći zajednički jezik, ali je sa partnerovom ide dosta teže", naglašava profesor, a piše Bi-Bi-Si.