Crni biber - ljuti začin koji jača imunitet i memoriju
Bez obzira da li kuvamo supu ili pečemo meso, pored soli, najčešći začin koji stavljamo u skoro sva slana jela je crni biber. Pored toga što hrani daje ljutkast ukus, on ima antioksidantna, antibakterijska i antizapaljenska svojstva.
Za razliku od soli koja je "kritikovana" zbog toga što negativno utiče na srce i čija se konzumacija ograničava maksimalno na jednu kašičicu dnevno, crni biber je hvaljen zbog mnogih zdravstvenih prednosti.
Nutricionisti ističu da biber utiče povoljno na organizam i to zahvaljujući bioaktivnom jedinjenju - piperinu. On je prirodni alkaloid zbog kog je biber oštrog ukusa, a posebno je bitan jer začinu daje zdravstvena svojstva:
"Najmanje jedna studija je pokazala da crni biber, u kombinaciji sa kurkumom i đumbirom, ima antiinflamatorne efekte na istom nivou kao i lekovi za pacijente sa osteoartritisom kolena", kaže dijetetičar Džilijan Kulbertson za Helt Klinveld.
Začin pomažu da se smanji nelagodnost i nakupljanje gasova u crevima. Takođe, može da utiče na jačanje belih krvnih zrnaca, koje telo koristi da se bori protiv bakterija i virusa. Mnoge laboratorijske studije pokazuju da povoljno utiče na nivo holesterola i šećera u krvi, a dobro deluje i na memoriju i zdravlje mozga.
Izvor je vitamina K, A, E, bakra, gvožđa, kalijuma i fosfora. Crni biber je bogat manganom, mineralom koji može pomoći u zdravlju kostiju i zarastanju rana.
Koliko crnog bibera dnevno je bezbedno
Ne postoje tačno utvrđena količina bibera koju smemo da konzumiramo. Svakako ne treba preterivati, jer veće količine mogu dovesti do neželjenih efekata kao što je žgaravica. Ovaj začin je, kao što znamo, veoma intenzivnog ukusa, te ako nismo pažljivi može nadjačati sve ostale ukuse u jelima.