Magazin

Pripitomljavanje pasa uticalo je na promenu boje njihovih očiju

Da li vam je nekada teško da odbijete svog psa kada vas pogleda svojim tužnim, umiljatim očima? Sada je otkriveno potencijalno objašnjenje za ovaj fenomen: Pripitomljavanje i favorizovanje pasa sa tamnim očima uticalo je na promenu boje njihovih očiju kroz evoluciju. Zbog toga, većina pasa u domaćinstvu danas imaju tamne, smeđe oči, koje su ljudima "simpatične" i koje utiču na to kako se ophode prema njima.
Pripitomljavanje pasa uticalo je na promenu boje njihovih očiju© Pexels/Lum3n

Razlika između "pitomih" i "opasnih" očiju kod pasa se može objasniti po načinu na koji čovek percipira "bespomoćna i umiljata" živa bića. Naučnici smatraju da je boja irisa kod pasa u poslednjih nekoliko hiljada godina postala mnogo tamnija zato što je imala ulogu u razvijanju dobrog odnosa sa ljudima, prenosi "Gardijan".

Ljudi su godinama unazad (svesno ili nesvesno) češće birali da udome pse koji imaju zagasite oči, nego one sa veoma svetlim, a upravo je ova vrsta favorizacije dovela do velike rasprostranjenosti smeđih očiju kod savremenih rasa pasa.

Svi savremeni psi su potomci vukova, koji uglavnom imaju svetle ili žute oči, pa su istraživači sa Univerziteta Teiko u Japanu želeli da saznaju zašto većina pripitomljenih pasa danas ima mnogo tamnije oči od svojih divljih predaka. Tim naučnika je učesnicima ponudio po dve fotografije nekoliko različitih rasa pasa - svaki pas je na jednoj slici imao tamne, a na drugoj svetlije oči. 

Od učesnika je traženo da okarakterišu svaku životinju kao više ili manje prijateljski raspoloženu i više ili manje mladu. Takođe su ih pitali da li bi želeli da komuniciraju sa svakim psom ili ga čak i usvoje. Zabeleženo je da su pse sa tamnijim očima opisali kao da deluju "druželjubivije", "manje preteće" i da bi ih rado usvojili.

Zašto je boja irisa potpuno promenila utisak koji su psi ostavili u eskperimentu? Naučnici veruju da odgovor može biti u zenicama.

"Pretpostavljamo da tamniji iris podseća na veoma proširenu zenicu, koja ljude asocira na pogled novorođene bebe. Brojne prethodne studije su pokazale da proširene zenice označavaju druželjubivost, fizičku privlačnost i ulivaju poverenje u posmatrača," objasnili su autori studije.

Dodaju da tamne oči mogu u nama da probude želju da štitimo i brinemo o drugom živom biću, što je upravo dovelo do razvoja ove karakteristike kod pripitomljenih pasa.

"Moguće je da psi svojim tamnijim očima ljudima šalju signal da nisu pretnja," zaključili su istraživači.

image