Šta se poklanjalo za Božić u vreme Carske Rusije?

Čokolada, dnevnik ili čak mladoženja ispod jelke? Tradicija darivanja uoči Božića postoji u većini kultura, ali se ona danas veoma razlikuje od starih vremena. U doba Carske Rusije, pokloni mališanima su se delili na "ženske" i "muške", a roditelji i članovi porodice su se uvek trudili da budu kreativni i maštoviti.

Tradicija darivanja poklona uoči Božića postoji vekovima, ali su se oni veoma razlikovali od epohe do epohe. Danas se deci za praznike najčešće poklanjaju gedžeti poslednje generacije, električni trotineti ili gejming konzole, ali - u Rusiji su u doba vladavine dinastije Romanov pravila darivanja bila dosta drugačija.

Kultura poklanjanja se razlikovala od mesta do mesta. U ruralnim sredinama pokloni se nisu ni poklanjali, već je za praznike postojala tradicija okupljanja meštana radi gatanja, šetnji i uživanja u prazničnim trpezama. U velikim gradovima, kao što su to bili Sankt Peterburg ili Moskva, bilo je pokloni, ali su se delili na "ženske" i "muške". Šta su to devojčice i dečaci dobijali za Božić u doba Carske Rusije?

Pokloni su se delili na "ženske" i "muške"

U carska vremena, mališani su obavezno dobijali darove za Božić, a najčešće su sami imali prilike da odaberu šta žele da dobiju na poklon. Oni koji nisu imali dodirnih tačaka sa carskom porodicom su od roditelja i drugih članova porodice dobijali skromnije poklone, dok su pripadnici dinastije Romanov, očekivano, dobijali i izuzetno vredne stvari.

Među univerzalnim "ženskim" poklonima bila je čokolada, koja je u to vreme bila vrlo kvalitetna, ali i dosta skupa. One devojčice koje su bile iz nešto imućnijih porodica, za praznike su mogle da dobiju krzneni grejač za ruke ili bundu, a čest poklon bile su i ručno rađene lutke, koje su važile za veoma dobar poklon. Mladim devojkama je bilo zabranjeno poklanjati parfeme i novac - ovakvi pokloni su se smatrali veoma neprikladnim.

Dečacima su se takođe ponekad poklanjali slatkiši, ali za razliku od devojčica koje su dobijale čokolade, oni su dobijali francuske suve šljive ili kajsije. Zanimljivo je da su ovakve poklone dobijala kako obična deca, tako i mališani porodice Romanov. Džepni satovi su takođe bili veoma popularan poklon, kao i privesci od srebra i zlata. Dečaci su na poklon često dobijali i knjige, ali obavezno one skupe, dok su se u malo starijem uzrastu poklanjali i novčanici i novac. Božićni pokloni ovog tipa najčešće su dolazili od članova porodice.

Šta su dobijala na poklon deca Romanovih?

Pokloni koji su se darovali mališanima iz dinastije Romanov su se, naravno, većinom razlikovali od onih koje su dobijala obična deca. Carević Aleksej je od svoje majke Aleksandre Fjodorovne za Božić jedne godine dobio dnevnik, dok je Velika knjeginja Olga, ćerka Nikolaja I, na poklon dobila koncertni klavir, ali i mladoženju! Naime, u to vreme je ona bila u ljubavi sa jednim momkom, koji je uoči praznika doputovao u Sankt Peterburg, ali je Nikolaj to vešta sakrio od nje. Kada je ona ušla u salu u kojoj se nalazila tek okićena jelka, imala je i šta da vidi: pored jelke je stajao đuvegija, a o ovom poklonu se pričalo još dugo!

Velika knjeginja Marija je od oca na poklon dobila nameštaj, a uz račun iz radnje i posvetu: "Ovaj nameštaj je poklon ispod jelke". Iako je dinastija Romanov bila veoma imućna, u porodici se za praznik nisu nužno poklanjali skupi pokloni, već i oni koji imaju neku sentimentalnu vrednost. Tako su devojčice često dobijale priveske od srebra i dragog ili poludragog kamenja, minđuše ili broševe, a dečaci komplete srebrnih vojnika ili sablje.