Magazin

Hristos se rodi! Danas je Božić - porodični praznik pun ljubavi i radosti

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik, dan kada je rođen Isus Hristos. Prema srpskim običajima, na Božić se rano ustaje, a bitna ličnost u proslavi je i položajnik koji u kuću donosi radost
Hristos se rodi! Danas je Božić - porodični praznik pun ljubavi i radosti© РТ Балкан

Na božićno jutro, pre svitanja se čuju sva zvona na pravoslavnim hramovima, objavljuje se dolazak praznika i najavljuje se slavlje. Danas se pozdravljamo da "Hristos se rodi" i otpozdravljamo sa "Vaistinu se rodi".

Rođenje Bogomladenca je najavila zvezda, kojom su se rukovodili mudraci, koja je jedna posebna pojava.

Nijedno nebesko telo se ne kreće iz pravca sever-jug (pravac Jerusalim-Vitlejem) već samo istok-zapad, stoga Vitlejemsku zvezdu i ne treba objašnjavati prirodnim putem, astronomijom.

Dolazak mudraca od istoka samo je dokaz da su Mesiju očekivali svi narodi, a ne samo Jevreji.

Na Božić dočekujemo najvećeg i najdražeg gosta kojem ne smetaju spoljašnje okolnosti da bi došao do nas, ni pomori, ni epidemije, ni ratovi, ni mržnje, ni zavisti ljudske, jer taj gost posećuje naša srca. Bog od nas ne traži spoljašnje iskazivanje radosti ovog susreta, ali bi se veoma obradovao ako bi mu prineli darove koje on pominje.

Rođenje Gospoda Isusa Hrista je Bogočovečanski i istorijski događaj u kome sam Bog siđe među ljude i postade deo naše ljudske istorije. Bog postade čovek, a čovek po blagodati postaje Bogočovek. Sve što je prethodilo, kao i ono što se desilo tokom rođenja i posle rođenja Bogomladenca Isusa Hrista u Vitlejemu Judejskom, potvrđuje da su se ispunila sva proročanstva o rođenju Mesije Emanuila - Isusa Hrista.

Simboli Božića kod Srba su badnjak i česnica

Najispravnije je na Božić da domaćin i svi ukućani obuku najsvečanije odelo, odu u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se posle pričešća prima nafora. Ljudi se pozdravljaju rečima: Hristos se rodi! i otpozdravljaju sa Vaistinu se rodi!".

Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja.

Ukućanima dolazi specijalni gost - položajnik. To je prva osoba koja na današnji dan dođe u kuću. U seoskim sredinama on uzima malo badnjaka, prodžara vatru i govori: "Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica". U urbanim sredinama položajnim ima zadatak da prvi na božićno jutro poseti dom i pozdravi ukućane.

Položajnik simvolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić, i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Rano ujutro na Božić posle Svete Liturgije, domaćica zamesi testo od kojeg peče pogaču, koja se zove česnica. U nju se stavlja zlatni, srebrni ili obični novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak. 

Trpeza je po običaju obilna, a naša verovanja kažu da ona osoba koja dobije deo česnice u kojoj je novčić biće srećna i uspešana tokom cele godine. Takođe, uvek se lomi rukama i nikada se ne seče nožem. 

Simbol Božića je badnjak - mlado, hrastovo ili cerovo drvo koje se na Badnji dan ujutro rano seče i donosi pred kuću. Uoči Božića, badnjak se sa slamom i pečenicom unosi u kuću. Simbolički predstavlja drvo koje su pastiri doneli i koje je Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. 

Ne ide se u goste, valja početi neki posao

Božić se slavi tri dana, i svi dani su u crkvenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan. Današnji dan je porodični praznik i na njega se ne ide u goste, sa izuzetkom položajnika.

Narodni običaju kažu da bi trebalo danas započeti nešto od posla, kako bi nam sve u toj sferi išlo lepo i lagano. Ne sme da se spava preko dana, da ne bismo dremali tokom cele godine, nalažu običaji.

Redakcija RT Balkan vam želi da u miru i ljubavi proslavite Božić!

Mir Božiji!

Hristos se rodi!

Vaistinu se rodi!

image