Magazin

Botoks može da naruši emocionalni i seksualni život, kažu naučnici

Mnogi se opredele za botoks iz estetskih/zdravstvenih razloga i većina je zadovoljna efektima - nekima su bore na licu su neprimente, nekima je botoks ublažio migrene, nekima opustio mišiće... Međutim, studije pokazuju da postoji jedna manje poznata posledica botoksa, koja potencijalno može ugroziti naš ljubavni život i intimne odnose.
Botoks može da naruši emocionalni i seksualni život, kažu naučnici© Canva/Анђела Ћосо

Injekcije botoksa donose mnogo dobrobiti, pogotovo kada je u pitanju estetika: bore nestaju i čak i starija koža deluje zategnuto i osveženo, međutim, da li zaista postoji negativna strana kod ovakvih rezultata? Naučnici kažu: da. Iako smo možda zadovoljni svojim novim izgledom, efekat botoksa možda da suptilno naruši kvalitet naših emocionalnih i seksualnih odnosa.

Zbog "zamrznutog" izgleda lica koje može biti polsedica kod onih koji ubrizgavaju botoks, osim što im može biti izazov da pokažu sopstvene emocije, teško im je da identifikuju i tuđe. Upravo to može biti neprimetan krivac koji narušava međuljudske odnose.

"Uglavnom, kada posmatramo ekspresije sagovornika, podsvesno ćemo da ih imitiramo, da bismo lakše prepoznali i potvrdili njihove emocije, ali botoks može da nas spreči da na ovaj način dovoljno intenzivno doživimo tuđa osećanja," objašnjava za "Sajentifik riports" dr Fernando Marmoleho-Ramos, koji je učestvovao u ovogodišnjem istraživanju uticaja botoksa na percepciju izraza lica.

U studiji su analizirani mozgovi grupe žena od 33 do 40 godina. Prva analiza je sprovedena pre tretmana, a druga dve nedelje nakon tretmana botoksa. Naučnici su uočili da učesnice nisu mogle da se namršte niti da se nasmeše zbog dejstva injekcija.

Bakon toga, trebalo je da posmatraju fotografije ljutitih i radosnih ljudi, a snimci njihove moždane aktivnosti su pokazali da su signali koji mozgu pomažu da tumači emocije i ekspresije ljudi bili znatno slabiji nakon tretmana botoksa. Zaključeno je da reakcije u mozgu na tuđe izraze lica nisu bile strastvene i upravo to može predstavljati problem u stvarnom životu.

Nedostatak pokazivanja saosećanja i intuitivnog imitiranja tuđih ekpresija može da poremeti emocionalni svet pojedinca, jer drugi mogu da se osećaju kao da njihova osećanja nisu ozbiljno shvaćena i da ne dobijaju dovoljno empatije.

Naravno, ne bi trebalo isključivo da krivimo botoks ako primetimo da kvalitet našeg ljubavnog i seksualnog života opada, ali ova procedura može imati mali udeo u našim svakodnevnim interakcijama. Da ne bi došlo do lošeg uticaja na bliske odnose, najbolje je da imamo otvorenu i zdravu komunikaciju sa partnerom, kako bismo znali da li se druga strana oseća emocionalno zapostavljeno ili da ne pokazujemo dovoljno saosećanja.  

image