Magazin

Danas su Oci - najlepši praznik posvećen očevima

Pre dve nedelje vezivala su se deca, pre sedam dana majke, a sada je došao red na očeve. Danas su Oci, praznik posvećen očevima.
Danas su Oci - najlepši praznik posvećen očevima© freepik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik Oci. Očevima ili Ocima, završava se ciklus radosnih porodičnih praznika koji najavljuju rođenje sina Božijeg. U pripremnim nedeljama pred Božić narodni običaji su svuda isti - kako su se vezivala i "drešila" dečica i majke, sada je red na očeve.

Majke i deca na prepad "vezuju" očeve, a oni im se "dreše" već pripremljenim poklonima - slatkišima, voćem, igračkama. Drugim rečima, ujutru deca sa spremnom kanapom, šalom, kaišem vezuje tate za noge, a zatim im čestitaju praznik. Kako bi se "ispetljali" iz situacije, očevi treba da daruju mališane. 

Ovaj dan valja provesti u dobrom raspoloženju i slavlju, a treba pripremiti posan ručak.

Vezivanje i "drešenje" - simbol neraskidive veze u porodici

Detinjci, Materice i Oci su praznici koji bi trebalo da doprinose jačanju porodice i odnosi se na doček najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. Ovaj važan praznik posvećen očevima podseća na to koliki je blagoslov biti tata i kolika je odgovornost biti primer deci.

Posebno se poštuje u seoskim sredina, a u nekim delovim naše zemlje običaj je da se izađe na groblje i upali sveća preminulom tati i precima.

image