Meso morža i "holiso": Šta se jede za Novu godinu na Čukotki i na Dalekom istoku

I dok većina žitelja Rusije na trpezi ima za tamošnje prilike tipične novogodišnje specijalitete, poput salate "Olivije (ruske salate) ili haringe, na prazničnoj trpezi u zabačenim delovima te zemlje, poput Arktika ili Dalekog istoka, mogu se naći i jela od morža ili egzotične poslastice kao što je "holiso".
Narod Čukotke se služi "stroganjinom"

Bez kojih jela ne prolazi novogodišnja trpeza za većinu Rusa? Salata "Olivije", haringa pod bundom (seljodka pod šuboj), turšija i kavijar se standardno nalaze na prazničnom stolu. No, u Rusiji postoje narodi čiji predstavnici obeležavajući zimske praznike, jedu meso morževa, sirovu ribu ili tanko narezanu jelenovinu.

Tako recimo u eskimskom selu Naukan, koje se nalazi na samom istoku Čukotke, meštani koji se bave lovom na moru, za novogodišnje praznike gostima služe jelo zvano "kopalhin" - meso morža umotano u njegovu kožu, prenosi TASS. Eskimi kuvaju jelo leti, a zatim ga čuvaju u jamama pokrivenim travnjakom, čime fermetisano meso čuva ukus i jedinstvena svojstva dugi niz meseci. Meso morža se smatra delikatesom. Većina eskimskih poslastica priprema se leti tokom perioda lova i ribolova - u zimu, u hladnoći, beskrajna arktička tundra i obala mora izgledaju beživotno.

Meso morža

"Naravno, na Čukotki će vam obavezno poslužiti mantak - to je koža kita s masnoćom, možete je jesti zamrznutu tankim slojevima ili kockicama, ili odmah nakon pripreme. Ja jako volim mantak s konzerviranim krastavcima, belim hlebom i belim lukom - takvo jelo postaviću i na svoj novogodišnji sto", kaže predsednica Inuitskog pripolarnog saveta Valentina Leonova. Uz mantak, Eskimi jedu vrhove ruže rodnice - beru ih pre cvetanja, dok su još sočne i mekane, a zatim ih potapaju u vodu i drže pritisnutim nekoliko meseci.

Mantak 

S druge strane, narod Udege, mala etnička grupa koja živi u Habarovskom regionu, uvek služi bogate novogodišnje trpeze, čak i ako porodica živi skromno u ostatku godine.

"Tradicionalna novogodišnja jela su 'ljancai', salata od krompira sa mesom, i 'talu', narezana smrznuta riba", kaže vodič u Nacionalnom parku Bikin Natalija Kančuga.

Ona dodaje da su "talu" i "ljancai" bili obavezni za zimske praznike, čak i da godina nije bila uspešna za lovce u tajgi.

S druge strane, Jakuti tradicionalno dočekuju Novu godinu u leto - 21. juna, kada proslavljaju letnji solsticij, ali za njih to nije u spurotnosti sa redovnom Novom godinom.

Kuvar Nikolaj Atlasov kaže da je ranije klanje stoke bilo zabranjeno leti, a ljudi su praktično jeli biljke, dok je kuvanje mesa nastavljano tek u jesen.
On dodaje da za novogodišnju trpezu voli da sprema "stroganjinu" od ribe, džigerice i ždrebećeg mesa, kao i od vrsta severne ribe, poput nelme, muksuna, jesetre...

Ljudi u Burjatiji, slično onima koji žive u Jakutiji, Novu godinu obeležavaju dvaput godišnje: 1. januara i u februaru ili martu prema budističkom lunarnom kalendaru - Sagalganu.

U oba navrata tradicionalna burjatska jela su zasnovana na mesu i mlečnim proizvodima, a pre svega "buze", koja se pravi tako što se komad mlevenog svinjskog i junećeg mesa i sitno seckanog luka, umota u elastično testo.

Među popularnim burjatskim poslasticama je i "holiso" - jelo od mladog sira, pavlake, šećera i mlevene trešnje.