Umor nije bezazlen, često ukazuje na ozbiljna stanja

Danima se osećamo iscrpljeno i umorno - vuče nas krevet, nemamo volje da uradimo uobičajene poslove kao što je raspremanje kreveta ili pranje suđa. Konstanti umor i nedostatak energije su alarmi za uzbunu koje šalje organizam, jer mogu ukazivati na ozbiljna stanja kao što su depresija, anemija, apneja.

U situacijama kada smo rastrzani između brojnih obaveza, polaganja ispita, čestih poslovnih putovanja, očekivano je da se osećamo umornije nego inače. Ipak, ukoliko nas umor i pospanost muče nedeljama, čak iako spavamo osam sati, postoji mogućnost da nam telo signalizira da nešto u organizmu ne funkcioniše kako treba.

Neki od uzroka takvog osećaja koji mogu ozbiljno da remeti našu svakodnevnicu kao što su:

Nedostatak gvožđa

Gvožđe je važna komponenata u krvi i bez njega nema pravilnog funkcionisanja organizma. Deo je hemoglobina koji vezuje i prenosi kiseonik do tkiva. Nedostatak gvožđa je posledica neadekvatne ishrane, ali se javlja i usled gubitka krvi, infekcija, a takođe anemija je česta tokom trudnoće. Ukoliko gvožeđe nedostaje telu javljaju se simptomi kao što je umor, kratak dah, bledilo.

Apneja u snu

Ovo stanje podrazumeva kratkotrajni prekid disanja u trajanju od par sekundi. Apneja otežava disanje, što može dovesti do toga da se često budimo u snu, jer naše telo reaguje na zaustavljanje protoka vazduha. Buđenje tokom noću će učiniti da se osećamo umornije tokom dana i češća je kod muškaraca srednjih godina sa prekomernom težinom, piše Heltlajn. Ukoliko se neleči apneja može dovesti do bolesti srca, moždanog udara.

Depresija

Osobe koje pate od depresije imaju probleme sa spavanjem, umorom. Ovo stanje čini da se osećaju nemotivisano, bez energije, tromo.

Trudnoća

Jedan od najranijih simptoma koje žene mogu iskusiti tokom trudnoće je umor. U prvom tromesečju, telo proizvodi mnogo progesterona, hormona koji može zamoriti telo.

Preterani umor se takođe javlja kod dijabetesa, sindroma hroničnog umora i narkolepsije - stanje koje uzrokuje da ljudi iznenada zaspe.

Kada treba da se obratimo lekaru

Ukoliko i posle sna od 7, 8 sati, ne možemo da obavljamo uobičajene dnevne radnje, neophodno je da se obratimo lekaru kako bi nam pomogao u rešavanju ovog problema.

Ono što mi možemo da uradimo, kako bismo poboljšali kvalitet sna, jeste da pokušamo da spavamo bar sedam sati, ne odlazimo u krevet kasno, ne pijemo alkohol i kafu bar 4 sata pre spavanja. Takođe, nije preporučljivo da držimo telefon blizu kreveta. U rešavanju problema sa snom pomažu balansirana ishrana i vežbanje.