Ova mesta u avionu su najprljavija, prema rečima letačkog osoblja

Dnevno se avionom sa jedne na drugu tačku sveta preveze blizu 16,5 miliona putnika, a svako od njih sa sobom donese i trunku nečistoća - nekome nisu sasvim čiste ruke, nekome je prašnjava torba, dok ima i onih koji putuju sa malom decom koja na sedište podignu noge. Prema rečima letačkog osoblja, ova mesta u avionu, iako redovno održavana, ipak važe za najprljavija.

Svakoga dana sa zemlje poleti veliki broj aviona, koji na svojim krilima prevezu milione ljudi, i ma koliko putnici vodili računa o higijeni tokom putovanja, neminovno je da će zemaljske nečistoće ipak završiti u avionu. U najmanju ruku će svako od putnika uneti svoju prljavu torbu ili kofer ili dotaći rukama naslon sedišta nakon što je usput pipnuo ko zna koliko kvaka, dokumenata i slično. Koja su to mesta u avionu koja važe za najprljavija članovi letačkog osoblja su otkrili u intervjuu za magazin Travel end Ližr, a mi vam prenosimo, kako biste na svom narednom putovanju bili makar malo obazriviji.

Police za ručni prtljag

Police za ručni prtljag koje se nalaze iznad sedišta, definitivno se smatraju jednim od najprljavijih mesta u avionu. A kako i ne bi bile - pre svega, zbog svoje dubine su nepristupačne za temeljno čišćenje, a ujedno se u njima tokom leta skladište i torbe i ručni koferi, koji se tokom presedanja obično drže na podu. Osim toga, i ručke za otvaranje tih polica dodiruje veliki broj ljudi tokom dana, pa one mogu biti i leglo mikroba.

Uputstva za postupanje u vanrednim situacijama 

Plastificirano uputstvo za postupanje u vanrednim situacijama se takođe nalazi na spisku najprljavijih predmeta u avionu, budući da ga svakoga dana u ruke uzme veliki broj ljudi. Naravno, sa veoma dobrim razlogom, premda je bezbednost putina uvek na prvom mestu. Letačko osoblje uvek savetuje da se ruke nakon upoznavanja sa ovim uputstvom obavezno prebrišu vlažnim maramicama, ili, još bolje, operu nakon što se uključi signal za slobodno kretanje po kabini.

Stočići za ručavanje

Stočići za ručavanje se koriste na gotovo svim letovima, pa čak i onim kratkim na kojima se ne služe obroci. Oni su često i prostor na kome deca tokom leta crtaju ili prave figurice od plastelina, a iako ih osoblje nakon leta uvek prebriše, tragovi nečistoća ipak mogu ostati na njima. Zato se preporučuje da putnici uvek dodatno prebrišu stočić koji se nalazi ispred njih.

Navlake za sedišta

Zavisno od dužine leta, putnici na svom sedištu mogu provesti i preko 10 časova uzastopno. Neko od njih će se znojiti, nekome tokom leta može pripasti muka, a neko i prostuti kafu, čaj ili neki od obroka. Iako se sedišta gotovo uvek prebrišu između dva poletanja, dezinfekcija se ne obavlja svaki put, naročito kada avion na zemlji provodi malo vremena. Iz tog razloga se nikako ne preporučuje direktan kontakt kože tela i lica sa sedištem.

Vrata toaleta

Iako se toaleti temeljno čiste između dva leta, pa čak i tokom leta ukoliko je on dovoljno dugačak, vrata ove prostorije se ne nalaze baš uvek na listi prioriteta kada je dezinfekcija u pitanju. Drške i sam okvir vrata zbog toga predstavljaju leglo mikroba, pa se svakako nakon pranja ruku po izlasku iz toaleta preporučuje i dodatna dezinfekcija nekim od sredstava za to.