Ove stvari nikada ne bi trebalo da držimo u ormaru u spavaćoj sobi, tvrde stručnjaci

Organizacija ormara je zahtevan posao - satima slažemo i preslažemo garderobu, modne detalje, sortiramo ih po bojama, materijalima. Često ubacimo i neke stvari koje nisu predviđene da tu stoje, kao što su oprema za vežbanje, putne torbe, cipele. Ipak, ovo ne sme da nam bude praksa iz praktičnih i higijenskih razloga, kažu stručnjaci.

Ormari u spavaćoj sobi su zgodno mesto za odlaganje stvari. Ipak, moramo da povedemo računa o organizaciji, jer postoje stvari koje se jednostavno ne stavljaju u plakar u sobi gde spavamo: "Jedan od primarnih razloga zašto je neophodno da budete selektivni u pogledu toga šta 'ulazi' u ormar u spavaćoj sobi je optimizacija prostora. Tu bi trebalo da se nađu osnovne stvari koje često koristite i neophodno je da pristup njima bude skroz olakšan", kaže Toni Primark, stručnjak u organizaciji prostora.

Redovni pregled i čišćenje ormara u spavaćoj sobi sprečava nakupljanje nepotrebnih stvari, dok periodični pregled pomaže da ormar ostane organizovan i funkcionalan, objašnjavaju stručnjaci i naglašavaju da postoje stvari i predmeti kojima tu nikako nije mesto:

Obuća

Cipelama ili patikama koje nosimo svakodnevno nije mesto u plakaru u spavaćoj sobi i to zbog higijenskih razloga. Preporuka je da se obuća odlaže u hodniku ili terasi.

Neiskorišćene vešalice

"Uklanjanje nepotrebnih vešalica je jednostavan, ali efikasan korak ka održavanju organizovanog i funkcionalnog prostora za garderobu", kaže Džuli Pik stručnjak u organizaciji prostora.

Hrana i igračke od kućnih ljubimaca

Ormar u spavaćoj sobi nije skladište za stvari našeg ljubimca. Hrana, kutije sa igračkama, prostirke na kojima spava ne smeju da se tu nađu i to opet zbog higijenskih razloga: "Stari koje pripadaju psu ili mački mirišu na njih, što može da se prenese i na odeću. Ovo naravno utiče na čistoću garderobe i ličnih predmeta", pojašnjava Pek.

Prtljag i putne torbe

Ako je moguće, prtljag ili kofer čuvati u ostavi ili na primer, ispod kreveta. U protivnom, zauzeće puno mesta u ormaru.

Važna papirologija

Računi, diplome i ugovore treba čuvati u posebnim fasciklama u delu doma gde je pisaći sto: "Izbegavajte da svoj orman pretvorite u improvizovani plakar za arhiviranje. Umesto toga, čuvajte važne dokumente u 'kućnoj kancelariji' ili fiokama za dokumente", predlaže Pik.

Oprema za vežbanje

Držanje opreme za vežbanje u ormaru u spavaćoj sobi može izgledati kao ideja koja štedi prostor, ali to dovodi do nereda: "Krupna oprema zauzima dragocen prostor i umanjuje spokojno okruženje koje želite da stvorite u svojoj spavaćoj sobi. Zato treba razmisliti o namenskom prostoru za vežbanje", predlaže stručnjak.

Novogodišnji ukrasi

"Kutiju sa lampicama i lampionima 'pošaljite' na tavan ili ostavu. Ne treba da zauzimaju prostor u ormaru", naglašavaju stručnjaci.

Odeća koju ne nosimo

Odeća koja nam više ne pristaje ili nije bila nošena u dužem vremenskom periodu može zauzeti dragocen prostor. Te predmete možemo donirati ili pokloniti kako bismo osigurali da plakar sadrži samo odeću koju redovno nosimo. "Ovaj proces uklanjanja nereda ne samo da oslobađa prostor, već i pomaže da lakše odaberete šta ćete obući", kaže Primark.

Posteljina

Iako je rezervna posteljina neophodna, skladištenje ćebadi i jorgana u ormaru u spavaćoj sobi dovodi do prenatrpanosti. "Razmislite da tu odložite samo neophodnu posteljinu predviđenu za veličinu kreveta. Ovako će prostor biti uredniji i organizovaniji, kaže Primark, a piše Jahu lajf.