Magazin

Benksi pozvao na krađu, kao odgovor na krađu njegovog grafita

Benski je optužio kompaniju "Ges" za zloupotrebu i krađu, nakon što je ovaj modni brend iskoristio sliku njegovog grafita na jednom od svojih izloga, ne pitajući ga. Umetnik je pozvao da se to isto uradi i sa asortimanom ovog brenda, nakon čega je "Ges" bio primoran da zatvori ovu prodavnicu.
Benksi pozvao na krađu,  kao odgovor na krađu njegovog grafita© Instagram/banksy

"Pažnja svim kradljivcima! Molim vas dođite u "Ges" radnju u ulici Regent. Oni su iskoristili moj rad bez pitanja, pa vi uradite isto sa njihovom odećom", rekao je Benksi. 

Nakon što je umetnik objavio svoju poruku u kojoj poziva na krađu u radnji, što je krivično delo, "Ges" je zatvorio prodavnicu za javnost, postavio obezbeđenje napolju i sakrio vitrinu. Zaposleni su odbili da bilo šta komentarišu novinarima.

Slika Benksijevog grafita "Bacač cveća" (flower thrower), a koja je osvanula u izlogu brenda "Ges", samo je jedna iz velikog opusa ovog bristolskog strit i grafiti umetnika. Njegov rad je povezan i sa politikom, satiričan je a česte teme su mu majmuni, pacovi, policajci, vojnici, deca i stariji ljudi. Najčešće se pojavljuje u Londonu i drugim velikim gradovima sveta, a za sada niko ne zna ko se krije iza ovog imena, jer ga niko nikada nije video.

image