Magazin

Šta se događa sa našim telom kada prestanemo da pušimo vejp

Vejpovi se smatraju veoma efikasnim načinom za ostavljanje cigareta, ali ni njihovo korišćenje nije bezazleno, budući da udisanje hemikalija sa sobom povlači niz posledica. Odvikavanje od vejpova neki ocenjuju čak i problematičnije nego od cigareta, a promene u telu nakon ostavljanja su primetne već nakon 20-ak minuta.
Šta se događa sa našim telom kada prestanemo da pušimo vejp© Canva / and.one

Konzumiranje duvanskih proizvoda sa sobom nosi brojne zdravstvene probleme, od preranog starenja, preko bolesti respiratornog i kardio-vaskularnog sistema, pa sve do prevremene smrti. Ova navika se smatra i jednom od najtežih za ostavljanje, a brojni pušači godinama pokušavaju da je ostave, makar i na kratko.

Nedavno su se na tržištu pojavili i vejpovi - uređaji poput elektronskih cigareta, zabavnih, šarenolikih dezena i široke palete ukusa. I zaista, mnogi okoreli pušači su uspeli uz pomoć vejpova da se odreknu cigareta. Međutim, vejpovi nisu nimalo zdrava alternativa, imajući u vidu da je unutar njih ulje, čija se isparavanja udišu i prodiru u pluća.

Oni koji su ranije konzumirali cigarete, a zatim prešli na vejpove, kažu da je ostavljanje ovog "gedžeta" prosto nemoguća misija. Ipak, benefiti po zdravlje su očigledni i javljaju se već nakon nekoliko minuta.

Rad srca i pritisak se stabilizuju nakon 20 minuta

Eksperti sugerišu da se prvi znaci poboljšanja opšteg zdravlja prisutni nakon svega 20-ak minuta. U tom periodu se stabilizuje rad srca, krvni pritisak opada i cirkulacija polako počinje da se normalizuje, objasnio je Nikola Đorđević, doktor medicine za Led Bajbl.

Osim pritiska i rada srca, i disanje se poboljšava za jako kratko vreme. "Kada prestanete da vejpujete, osetićete da disanje postaje manje zahtevno, a protok vazduha bolji", nadovezao se Kejleb Bak, sertifikovani ekspert u oblasti velnesa i zdravlja.

Rizik po zdravlje srca opada već nakon 24 časa

Brojne studije objavljene u naučnim magazinima pokazale su da su pušači višestruko skloniji bolestima srca od nepušača, a da je verovatnoća srčanog udara kod njih skoro dva puta veća. Nimalo obećavajući rezultati istraživanja.

"Nakon samo jednog dana, verovatnoća srčanog udara počinje da opada", objašnjava Đorđević.

Ovakva reakcija organizma dešava se zahvaljujući opadanju krvnog pritiska i povećanja nivoa kiseonika u krvi, što se pozitivno odražava i na nivo holesterola i formiranje krvnih ugrušaka.

Nakon mesec dana pluća počinju da se oporavljaju 

Nakon mesec dana, nikotin će se u velikoj meri iščistiti iz organizma, a pluća će malo pomalo početi da se oporavljaju. Kapacitet pluća će početi polako da se vraća u normalu, disanje postaje ujednačenije, a kašalj se značajno redukuje.

Devet meseci od ostavljanja vejpova zdravlje pluća je značajno bolje zahvaljujući obnavljanju mikroskopskih struktura koja se nalaze u njima, a koje se bore sa infekcijama. Punih godinu dana od prestanka vejpovanja rizik od nastanka srčano udara će se prepoloviti.

image