Vajanje po snegu: Stanovnik Rusije pravi jedinstvene skulpture od snega na krovu svoje kuće

Na krov jedne kuće u gradu Lisva u Permskom kraju prizemljio se gigantski orao, na drugom drema velika polarna medvedica, a na trećem se uvija zmija duga nekoliko metara. Ne, nismo u bajci braće Grim, već u bajci, i to zimskoj, koju je stvorio jedan ruski duborezac.

Stanovnik Permskog kraja oduševio je čitavu Rusiju nakon što je na svom nalogu na društvenoj mreži VKontakte podelio fotografije svojih snežnih remek-dela. Samo nekoliko dana kasnije, slike su postale viralne, a Nikolaj umetnik o kome se priča sa divljenjem.

Orao, medvedica i zmija na krovu kuće u Rusiji

U srcu Permskog kraja, u gradu Lisva, jedan duborezac u penziji odlučio je da napravi pravu zimsku bajku i velike količine snežnih nanosa, umesto da ih samo skloni sa krovova, pretvori u umetnička dela. Ovaj neobičan hobi doneo je slavu ne samo Nikolaju Karelovu, koji stoji iza snežnih remek-dela, već i gradu Lisva, koji je preko noći postao atrakcija u regionu, a i šire.

Zahvaljujući nepresušnoj inspiraciji i veštim rukama ovog umetnika, na zasneženim krovovima kuća niču brojne životinje i dekorativni motivi. Među ledenim skulpturama su i veliki orao, odnosno "ptica sreće", polarna medvedica i medvedić koji spavaju na krovu, zmija koja se opasno uvija i mnoge druge.

Za skulpture od snega potrebno između 2 sata i jednog dana

Vreme izrade snežnih remek-dela varira zavisno od kompleksnosti i broja detalja. One jednostavnije, poput medveda, koje ne odlikuje veliki broj finesa, Nikolaj može da završi i za dva, dva i po sata, dok pojedini, zahtevaju mnogo više truda i vremena. Tako je, primera radi, orla, odnosno "pticu sreće" Nikolaj izrađivao čitav jedan dan.

"Na dekorisanje je otišlo dva sata, za izradu orla čitava obdanica, dok je medvedić izvajan sa dva sata, imajući u vidu moje bogato iskustvo", rekao je Nikolaj Karelov u intervjuu za jedan ruski medij.

Nikolaj se tokom zime toliko izveštio da je snežne nanose uspeo da pretvori čak i u čipku, koja nežno "pada" sa krova. Ova ledena skulptura možda i najviše podseća na one koje je izrađivao od drveta. Baš zbog toga Karelov svoju umetnost i naziva vajanjem u snegu.

Nakon što su njegovi radovi obišli ruske društvene mreže i mnogobrojne lokalne medije, pojavio se i veliki broj stanovnika koji je poželeo da na svom krovu makar do proleća ima ovakva umetnička dela. Nažalost, zbog velikom obima posla, Nikolaj narudžbine ne prima, a sudeći po vremenskoj prognozi, umetnik će imati pune ruke posla u svom dvorištu sve do aprila meseca.