Kačamak - omiljeno jelo na Balkanu izaziva buru na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama već neko vreme se vodi polemika oko toga da li porcija kačamaka treba da košta 30 evra kao što je u jednom ugostiteljskom objektu u Crnoj Gori. I dok platforma Iks "gori" zbog ove dileme, kačamak, a posebno onaj smočani i dalje su omiljeni doručak mnogim ljudima sa ovih prostora.

Kačamak je jelo na kom su mnogi od nas odrasli. To jednostavno jelo se pravi od kukuruznog brašna, soli, vode, ulja i servira se obično uz mleko ili jogurt. Ovaj specijalitet koji je tipičan za Balkan ima svoje varijante na temu, ali jedan posebno privlači pažnju. U pitanju je smočani kačamak, koga prati priča da ga "nema dobrog, ako se domaćin ili domaćica ne preznoje dok ga spremaju".

Specijalitet iz Crne Gore nije lako napraviti

Smočani kačamak, koji je veoma popularan na severu Crne Gore, priprema se od brašna, krompira i belog mrsa. Smok, odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od sira i kajmaka. Jelo je "kalorijska bomba", a interesantno je jer se sir "razvlači" u tanjiru. 

Takođe, za pripremu smočanog kačamaka potreban je poseban pribor - pored šerpe sa debelim dnom, neophodna je poveća varjača, jer kuvano testo treba da se "tuče" puno puta.

U ostalim balkanskim zamljama, kako je poznato, koriste se manje zahtevne varijante - sastojci su svedeniji, a za kuvanje ne treba fizička snaga. Što se tiče Srbije, kod nas postoji regionalna podela. Baza je ista, ali se na severu u vodu sa brašnom stavlja izlišna kašika putera, dok se na jugu gotovi sa pržom. 

Cena kačamaka danima predmet rasprave i čuđenja

Neretko se iznenadimo cenama na popularnim turističkim destinacijama. Jelo koje je veoma primamljivo turistima i koje je okarakterisano kao nacionalno, često mami i pare. Nekada se služio na sirotinjskim trpezama, a danas je priča skroz drugačija - jedna porcije kačamaka može da dostigne cenu od 30 evra, čemu svedoči jedan jelovnik koji kruži mrežama. 

 

Ovaj podatak je mnogima zaparao uši, te korisnici mreža na duhovit način pišu na mrežama: "Mislila sam ako si slobodan da me vodiš na kačamak i vino u Kolašin".

Takođe, na drugim mrežama je bilo i onih koji su govorili da je "kafana luksuz i da nije moranje" i "da niko nikog ne tera tu da jede".