Otkrivene najbolje dijete za 2024. godinu

Neke dijete su veoma popularne, ali njihov uticaj na zdravlje je pod znakom pitanja. Zato je najbolje da čujemo reč stručnjaka i saznamo koji načini ishrane su dali najbolje rezultate u studijama, a za koje se smatra da će biti popularni tokom 2024.

Ako pokušavamo da smršamo, postoje stotine dijeta koje možemo da izaberemo. Mnoge će pomoći da izgubimo kilograme, ali ako se posle njih vratimo starom načinu života i nezdravim navikama, naš trud je bio uzaludan. Stručnjaci su sumirali utiske o dijetama koje su obeležile minulu godinu i smatraju da će neke od njih svoj uspeh imati i u 2024. godini.

Fleksitarijanska, mediteranska, keto i dijeta 5:2

Fleksitarijanska i mediteranska dijeta će se visoko kotirati među ljudima, jer se prilagođavaju individualnim ukusima i životnom stilu, čineći ih praktičnijim i lakšim za pridržavanje. Takođe, ukoliko smo fokusirani samo na gubitak težine, dijetetičari ističu da je na primer, keto efikasna, ali naglašavaju da oko ovakog restriktivnog plana trebno dosta truda.

Fleksitarijanska dijeta - pozitivno utiče na organizam

Ovaj način ishrane postao je veoma popularan širom Evrope, a nastala je kao spoj dva načina ishrane - fleksibilne i vegetarijanske. Temelji se na voću i povrću i manjem unosu mesa. Zbog ovog načina ishrane ne samo da se gube na težini, već se generalno "popravlja" zdravstveno stanje, te dijetetičari naglašavaju da će ostati jedna od najpopularnijih dijeta i u ovoj godini.

Mediteranska dijeta - način ishrane koji obožavaju nutricionisti

Popularna je već neko vreme, ali se i dalje smatra jednim od najzdravijih načina ishrane i dobija pečat odobrenja mnogih nutricionista, piše Bi-Bi-Si Fud. Nije zamišljena kao dijeta za mršavljenje, ali ima odlične karakteristike koje utiču na smanjenje i upravljanje težinom tokom vremena. Njenu osnovu čini voće, povrće, integralne žitarice, belo meso, riba, mlečni proizvodi, a ne konzumiraju se prerađene namirnice, gazirana pića, slatkiši, rafinisana ulja, mesne prerađevine, belo brašno.

Dijeta 5:2 - povremeni post može da bude dobar na duge staze

Ova dijeta je poznata kao povremeni post ili vremenski ograničena ishrana. Drugim rečima, pet dana u nedelji možemo da jedemo šta želimo, naravno u ograničenim količinama, dok 2 dana unosimo 500 kalorija. Dijete zasnovane na povremenom postu omogućavaju da jedemo "normalno", što je lakše pratiti dugoročno. Dijetetičari naglašavaju da je ona manje restriktivna u pogledu toga šta i koliko smemo da jedemo, te je njena popularnost među ljudima zagarantovana u ovoj godini.

Keto dijeta - gube se kilogrami, ali nije raznovrsna

Kako je poznato, bazira se na proteinima i povrću, a ugljeni hidrati se izbegavaju u širokom luku. Ona je efikasna, u smislu, da ćemo izgubiti kilograme, ali stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog uticaja na zdravlje, jer ako se strogo pridržavamo nije baš moguće jesti na uravnotežen način.