Magazin

Pihtije - ili ih obožavamo ili mrzimo

Pihtije, pitije ili piktije su nezaobilazne na prazničnoj trpezi, a ljudu ili ih vole ili ih "u životu ne bi probali". Ovaj slani, specijalitet želatinaste teksture treba da "drhti" kad se preseče nožem, a koliko zna da bude obožavan u Srbiji, govori i činjenica da se u čast ovog jela održavaju razne manifestacije, te nas 18. januara u Svrljigu očekuje šesta po redu Pihtijada.
Pihtije - ili ih obožavamo ili mrzimo© commons.wikimedia/pablic domen

Srpski aspik nikog ne može da ostavi ravnodušnim - dok jedni uživaju i smatraju da nema boljeg predjela, drugima je na pomen muka. Voleli pihtije ili ne, nezaobilazne su tokom zimskom perioda i rado su servirane na slavskim trpezama i drugim svečanostima. Mnogi primećuju da su omiljene među starijom polulacijom, dok ih mlađe osobe češće zaobilaze. Pihtoljupci kažu da ih ovo opažanje neiznenađuje, jer ipak "pihtije idu s godinama".

Tradicionalno se prave od niskokvalitetnijeg svinjskog mesa, tačnije nogica, ušiju, delova glava, a dodaje se beli luk, so, biber. Postoje i varijante na temu, te se neretko stavi i malo suvog mesa, junetine, kuvano jaje. Pripremaju se dosta dugo - krčkaju se u par litara vode oko četiri sata, odnosno dok se meso ne razdvoji od kosti. Zatim se to meso iscepka ili iseče, stavi na tanjire i prelije tečnošću (koje će da se pretvori u želatin) u kojoj su se kuvale nogice, uši. Sačeka se da se ohlade, pa se odlaže u frižider da očvrsne. Potom se jelo seče na kockice i po želji posipa mlevenom paprikom.

Dubok lonac i dovoljno tečnosti su pola uspeha za savršene pihtije

Pihtije imaju i moderne verzije - te mogu biti pravljene sa šargarepom, peršunom, butkicom i po kojim komadom suvog mesa. Bez obzira da li se držimo recepta naših baka ili smo poklonici savremenog ekperimentisanja, jedno je sigurno - za njihovu pripremu treba veliki lonac bez poklopca i da se ne preteruje sa nalivanjem vode. Ako omanemo u količini tečnosti možemo da zaboravimo na slani žele, jer ćemo u tom slučaju imati "razvodnjeni puding".

Kuvaju se na Krstovdan, jedu na Bogojavljenje

Prećutno pravilo jeste da se kuvaju na naš veliki praznik, Krstovdan (18. janura), a jedu se sutradan, odnosno na Bogojavljenje. Ali, nećemo omašiti ako ih budemo spremali tokom cele zime, jer pored toga što su raj za nepca, bogate su kolagenom i kalcijumom, pa su odlične i za zdravlje.

Pihtije se "slave" širom Srbije, posvećene su i manifestacije

U Svrljigu na Krstovdan, 18. januara, u gradskom parku, kako je najavljeno, biće održana Šesta pihtijada. Loklani majstori kuvanja imati priliku da pokažu svoje umeće u pripremi ovog specifičnog jela, prenosi Tanjug. Takođe, ova manifestacija u čast "slanog ratluka" nije usamljen primer - krajem januara održava se Rumenačka pihtijada.

image