Magazin

Neobjašnjiva smrt ruskog cara Aleksandra I i ko je bio Fjodor Kuzmič

Zbog neobičnih okolnosti, smrt ruskog cara Aleksandra I je misterija koja traje već vekovima. Da li je istina da je njegov odlazak na onaj svet bio samo način da tajno napusti presto?
Neobjašnjiva smrt ruskog cara Aleksandra I i ko je bio Fjodor Kuzmič© Wikimedia Commons / Джордж Доу . The Royal Collection

Aleksandar I je carski presto preuzeo od svog oca, Pavla I, a njegov život i vladavina su oduvek privlačili mnogo pažnje. Naročito jer su sakrivali mnogo tajni i neočekivanih odluka. Danas jedno, sutra drugo - najbolji je opis njegove vladavine Carskom Rusijom.

Sjajan vladar koji je odjednom postao ravnodušan

To, naravno, ne znači da on nije bio sjajan vladar. Naprotiv - pod njegovim vođstvom Rusija je pobedila Napoleona, srušila Francusko carstvo i osvojila Pariz. Bilo je i drugih značajnih dostignuća kojima se Aleksandar I mogao pohvaliti.

Međutim, pred sam kraj života, imperator je postao poprilično ravnodušan prema svemu što se dešavalo oko njega. Odjednom se okrenuo Bogu i dane je provodio u molitvama. Čak je i vlast prepustio ministrima, ne želeći da i trenutak više posveti donošenju važnih odluka. Upravo zbog toga, u njegovu smrt su počeli da sumnjaju.

Smrt cara pod nerazjašnjenim okolnostima

Car Aleksandar I je umro od tifusa, novembra meseca 1825. godine u Taganrogu, gradu koji se nalazi oko 1.000 kilometara južnije od Moskve. Makar ako je verovati zvaničnoj verziji. Međutim, pojedini istoričari ovu verziju dovode u pitanje, budući da je u trenutku smrti imperator imao samo 47 godina i bio u zavidnoj fizičkoj formi.

Osim toga, car je sahranjen u zatvorenom kovčegu, dakle, njegovo telo skoro niko nije video. Ali, oni koji su tu priliku ipak ugrabili, tvrde da ono uopšte ne liči na telo imperatora. Da li je u kovčegu bio neko drugi, ili je to posledica toga što je pogrebnicima trebalo skoro 2 meseca da telo prevezu iz Taganroga u Sankt Peterburg - nikada nećemo saznati.

Fjodor Kuzmič - starac koji se pojavio niotkuda

Jedanaest godina nakon smrti cara, u okolini grada Perm, niotkuda se pojavio neobičan starac, koji je imao oko 60 godina. Visok, sa bradom i tragovima od bičeva po leđima. Nije znao ni ko je, ni odakle je došao. Jedino što je policiji rekao jeste da se zove Fjodor Kuzmič. Kako ne bi lutao ulicama grada, policija ga brže bolje uhapsila i poslala u Sibir, što je starcu po svemu sudeći odgovaralo.

Susedi su Kuzmiča odmah zavoleli - on je bio mudar, veoma prijatan i kao pravi hrišćanin, uvek spreman da najbližima pomogne. Ipak, o svojoj prošlosti nikada nije govorio. Živeo je dugo i umro je u januaru 1864. godine, a oni koji su ga videli poslednji put pred počinak govorili su da je izgledao potpuno isto kao i pokojni imperator.

Iako je smrti Kuzmiča prošlo već punih 160 godina, niko nikada nije ni potvrdio, niti demantovao njegovu povezanost sa imeratorom Aleksandrom I. Ipak, mnogi ljudi tog vremena, a danas i istoričari tvrde da su car i starac u stvari ista osoba. Istina o smrti cara će sigurno ostati obavijena velom tajni još dugo, a pitanje je hoće li ikada i isplivati na površinu.

image