Da li se krvni pritisak menja dok spavamo

Mnogi smatraju da zabeležena vrednost krvnog pritiska važi za sva doba dana, ali nauka ne kaže tako. Krvni pritisak se menja tokom 24 sata i normalno je da bude niži tokom noći, kažu stručnjaci i naglašavaju da su osobe, kod kojih se ne beleži niži pritisak dok spavaju, izloženije većem riziku od srčanih bolesti i moždanog udara.

Krvni pritisak nije statičan i menja se tokom dana. On "pada" i "skače" tokom 24 sata i uobičajeno je da:

Za koliko se krvni pritisak menja dok spavamo

Normalni krvni pritisak, kod prosečne zdrave osobe je 120/80. Kada spavamo, krvni pritisak je generalno niži nego dok smo budni. Ovo je potpuno normalno i pad sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska može biti i do 20 odsto niži od očitavanja tokom dana, piše Blad Prešer Ju Kej. Naučna istraživanja govore da ljudi kod kojih se ne beleži niži krvni pritisak dok spavaju, izloženi su većem riziku od srčanih bolesti i moždanog udara.

Kako nedostatak sna utiče na krvni pritisak

Mnoge studije su pokazale da su osobe koji imaju problema sa spavanjem  podložnije većem riziku od visokog krvnog pritiska. Spavanje manje od pet sati tokom noći, nesanica, kao i isprekidan san mogu da podignu krvni pritisak. Doktori naglašavaju da je ovaj efekat jači kod žena nego kod muškaraca.

Dobre i zdrave navike mogu da "drže" pritisak pod kontrolom

Visok krvni pritisak je "tihi" ubica i uzrokuje razne kardiovaskularne bolesti, gojaznost, povećava rizik od srčanog udara, izaziva probleme sa arterijama, vidom, bubrezima. Takođe, trajno nizak krvni pritisak nije pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, ali ako se događa iznenada, odnosno ako naglo padne, može doći do slabosti tela, poremećaja vida, vrtoglavice.

Lekari stalno apeluju da treba da povedemo računa o svom opštem zdravlju. Preporuka je da redovno spavamo, odmaramo, šetamo, uvrstimo u jelovnike voće i povrće, limitiramo konzumiranje mesa i soli kako bismo što pozitivnije uticali na krvni pritisak, a samim tim smanjili rizike od brojnih bolesti.