Kako da znamo da je začin pokvaren

U kuhinjskom ormariću svi imamo deo izdvojen za začine, gde se nižu raznobojne staklene kutijice i teglice sa mirođijom, kurkumom, origanom, cimetom, karanfilićem. Za neke od tih aromatičnih dodataka i ne znamo od kada tu stoje, jer pretpostavljamo da imaju dug rok trajanja. Ipak, začini ne traju večno i treba ih baciti kad promene miris, boju i teksturu.

Verovatno se svima dogodilo da u kuhinji ima zaboravljenu teglu sa ruzmarinom, korijanderom ili peršunom za koju nismo baš sigurni kada smo je kupili. Začini mogu da opstanu i do 4 godine, pod uslovom da su bili u hermetični zatvorenoj posudi zaštićenoj od sunca.

Sušeno bilje obično traje od 1 do 3 godine, a primeri uključuju bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmarin, lovorov list, mirođija, peršun, nana, žalfija.

Mleveni ili začini u prahu imaju rok trajanja od 2 do 3 godine, a tu spadaju đumbir i beli luk u prahu, mleveni cimet, čili u prahu, mlevena parika i kardamom, mešavina začina.

Celi odnosno nemleveni začini imaju najduži rok trajanja, jer je manja njihova površina koja je izložena vazduhu, svetlosti i vlazi. Tako da biber u zrnu, semena komorača, kima, ceo muškatni oraščić i karanfilić, štapići cimeta opstaju i do četiri godine.

So je izuzetak, jer se može koristiti neograničeno. Međutim, ako koristimo začinjenu so, svi dodaci mogu vremenom izgubiti svoju snagu, piše Heltlajn.

Ukoliko nismo sigurni koliko dugo imamo začine, možemo da utvrdimo da li su spremni za bacanje tako što ćete pregledati njihov miris i ukus - treba da zgnječimo ili utrljamo malu količinu na dlanu. Ako su miris i ukus slabi, vreme je da ih zamenimo.

Kako da znamo da su se začini "pokvarili"

Sušeno bilje i ostali začini ne mogu da se "pokvare" u tradicionalnom smislu. Kada se i kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio većinu svog ukusa, mirisa i boje, ali je malo verovatno da ćemo se razboleti ako ga konzumiramo.

Nisu samo dodatak jelima, već su odlični i za zdravlje

Začini ne daju samo poseban šmek obroku, već su veoma korisni za naš organizam. Pomažu u sprečavanju upala, suzbijaju viruse i bakterije, "podižu" organizam. Postoje brojni naučni dokazi koji sugerišu da često konzumiranje hrane sa začinima može smanjiti rizik od komplikacija povezanih sa srčanim i respiratornim bolestima.