
Da li meso treba da se pere pre pripreme

Pazari smo meso i red je da ga pripremimo. Pod tim podrazumevamo da ga dobro operemo, jer mnogi od nas misle da ćemo tako da odstranimo prašinu i ostalu nečistoću. Ovakvo razmišljanje ne samo da je pogrešno, već može da donese više štete nego koristi za naše zdravlje - pranje mesa povećava verovatnoću širenja neželjenih patogena, poput salmonele po kuhinji, tvrde stručnjaci:
"Pranje šnicli, bataka ili rozbratne pre kuvanja nije preporučljivo. Tako možemo da kontaminiramo sudoperu, kuhinjski pult, predmete, a verovatno i odeću", kaže Beti Feng, profesor nauke o hrani, a piše Našonal Džiografik.
Brojna istraživanja su pokazala da se patogeni mikroorganizmi mogu preneti prskanjem kontaminirane vode, a pod tim se podrazumeva i ispiranje mesa ispod tekuće slavine. Takođe, ni potapanje mesa u sud sa vodom nije korisno, jer se ovakvim postupkom smanjuje prskanje, ali ne i širenje klica.

So, sirće ili limunska kiselina ne mogu da "operu" bakterije
U nekim domaćinstvima, namakanje ili ispiranje presnog mesa u slanoj vodi i kiselini, kao što su limunov sok ili sirće, uobičajen je oblik "pranja". Ali ni ovaj postupak jednostavno "ne pije vodu": "Slana voda, sirće ili limunov sok, nisu dovoljno jaki da efikasno ubiju patogene organizme koji se prenose hranom. Ako je 'kiselost' dovoljno jaka da ubije bakterije, onda nije baš verovatno da možete da perete golim rukama", upozorava Feng.
Stručnjaci su uporni i naglašavaju da pranje sirovog mesa nije vredno rizika: "Meso postaje bezbednije za jelo kada se kuva i prolazi kroz termičku obradu, a ne zbog toga što ćemo da uklonimo patogene", upozorava profesor Bendžamin Čapman.
Meso peremo jer smo tako naučili kod kuće
"Pranje mesa je verovatno nastalo u kulturama širom sveta u cilju otklanjanja nejestivog materijala koji je ostao na sveže zaklanom mesu. Pre prerade hrane ispiranje je bilo važno zbog uklanjanja prljavštine, životinjskih ostataka", kaže Ketlin Glas sa Instituta za istraživanje hrane. Tokom vremena, ove mere predostrožnosti su postale deo kulinarskih tradicija, a neke su se probile i u moderne kuhinje.
Skoro 70 odsto potrošača pere živinu pre nego što je kuva, govori istraživanje iz 2015. godine sprovedeno na preko hiljadu ispitanika. Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da većina ljudi, bez obzira na kulturu, rasu poreklo, peru meso samo zato što su tako odgajani.


