Posle vode, jedno od najpopularnijih pića na svetu jeste čaj. Posebno je tražen zeleni, kako zbog svog specifičnog ukusa, tako i zbog brojnih zdravstvenih kvaliteta. Ovaj napitak se dobija od listova biljke Camellia sinensis i ima ga u raznim varijantama - možemo ga konzumirati toplog, hladnog, a popularan je onaj u prahu koji se razmuti u vodi ili mleku.
Zeleni čaj je pun hranljivih materija, a svakako da se ističu moćni antioksidanti katehini koji pomažu u zaštiti od raka. Više studija potvrđuje da ljudima koji piju zeleni čaj se smanjuju šanse da imaju karcinom, u poređenju sa onima koji ga ne piju, piše Heltlajn.
Ovaj moćan napitak ima uticaj na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a pomaže pri redukciji kilograma. Pokazalo se da kofein i katehini koji se nalaze u zelenom čaju podstiču metabolizam i sagorevanje masti. Konzumiranje zelenog čaja može pomoći da sagorimo dodatnih 75–100 kalorija dnevno, rezultati su studije objavljene u Našonal Lajberi of medisin.
Polifenoli u zelenom čaju mogu pomoći u zaštiti kože od UV zračenja, a pokazali su se korisnim i u tretiranju akni i rozacee.
Idelano vreme dana za zeleni čaj
Za većinu ljudi, svakodnevno pijenje zelenog čaja u umerenim količinama je bezbedno. Ispijanje tri do pet šoljica dnevno je "sigurna zona" za ubiranje svih zdravstvenih beneficija koje nudi. Preporuka je da ga pijemo ujutru ili u ranim podnevnim časovima, jer kofein, koji se nalazi u njemu, neće uticati na zdravu rutinu spavanja. Takođe, idealno bi bilo da ga popijemo do dva sata nakon obroka kako bi pomogao u varenju.
Potencijalni rizici od zelenog čaja
Više naučnih izvora govore da je zeleni čaj koristan za organizam, ali možemo da se suočimo i sa nuspojavama ako ga konzumiramo previše. Katehini u zelenom čaju mogu smanjiti sposobnost da se apsorbujete gvožđe iz hrane, te bi osobe koje pate od manjka gvožđa trebalo da budu veoma oprezne. Trudnice, dojilje i pacijeti koji idu na dijalizu takođe treba da povedu računa po pitanju konzumacije ovog pića.