Šta se događa u organizmu ako pijemo zeleni čaj

Zeleni čaj je sinonim za zdrav napitak koji veoma povoljno deluje na naše telo. Preporučuju ga i nutricionisti i doktori, jer ubrzava metabolizam, povoljno utiče na regulaciju holesterola i nivoa šećera u krvi. Da bismo izvukli najviše koristi od njega, potrebno je da pijemo bar tri šoljice na dan, kažu stručnjaci.

Posle vode, jedno od najpopularnijih pića na svetu jeste čaj. Posebno je tražen zeleni, kako zbog svog specifičnog ukusa, tako i zbog brojnih zdravstvenih kvaliteta. Ovaj napitak se dobija od listova biljke Camellia sinensis i ima ga u raznim varijantama - možemo ga konzumirati toplog, hladnog, a popularan je onaj u prahu koji se razmuti u vodi ili mleku.

Zeleni čaj je pun hranljivih materija, a svakako da se ističu moćni antioksidanti katehini koji pomažu u zaštiti od raka. Više studija potvrđuje da ljudima koji piju zeleni čaj se smanjuju šanse da imaju karcinom, u poređenju sa onima koji ga ne piju, piše Heltlajn.

Ovaj moćan napitak ima uticaj na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a pomaže pri redukciji kilograma. Pokazalo se da kofein i katehini koji se nalaze u zelenom čaju podstiču metabolizam i sagorevanje masti. Konzumiranje zelenog čaja može pomoći da sagorimo dodatnih 75–100 kalorija dnevno, rezultati su studije objavljene u Našonal Lajberi of medisin.

Polifenoli u zelenom čaju mogu pomoći u zaštiti kože od UV zračenja, a pokazali su se korisnim i u tretiranju akni i rozacee.

Idelano vreme dana za zeleni čaj

Za većinu ljudi, svakodnevno pijenje zelenog čaja u umerenim količinama je bezbedno. Ispijanje tri do pet šoljica dnevno je "sigurna zona" za ubiranje svih zdravstvenih beneficija koje nudi. Preporuka je da ga pijemo ujutru ili u ranim podnevnim časovima, jer kofein, koji se nalazi u njemu, neće uticati na zdravu rutinu spavanja. Takođe, idealno bi bilo da ga popijemo do dva sata nakon obroka kako bi pomogao u varenju.

Potencijalni rizici od zelenog čaja

Više naučnih izvora govore da je zeleni čaj koristan za organizam, ali možemo da se suočimo i sa nuspojavama ako ga konzumiramo previše. Katehini u zelenom čaju mogu smanjiti sposobnost da se apsorbujete gvožđe iz hrane, te bi osobe koje pate od manjka gvožđa trebalo da budu veoma oprezne. Trudnice, dojilje i pacijeti koji idu na dijalizu takođe treba da povedu računa po pitanju konzumacije ovog pića.