Magazin

Dojenje smanjuje rizik od razvoja gojaznosti kod dece

Pored mnogobrojnih benefita dojenja, o kojima naučnici već godinama pričaju, sada je otkriven još jedan. U pitanju je njegov pozitivan uticaj, na rizik od razvoja gojaznosti kod dece.
Dojenje smanjuje rizik od razvoja gojaznosti kod dece© Canva / pixelshot

Dojenje novorođenčadi se pokazalo kao veoma dobar dačin za smanjenje rizika razvoja dečije gojaznosti, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika koje je objavljeno u magagzinu Pediatriks. Instraživači su ustanovili da je kod dece koja su kao mala dojena BMI (indeks telesne mase) niži nego kod dece koja su konzumirala adaptirano mleko, i da ovaj pokazatelj nije povezan sa BMI indeksom koji je imala majka pre trudnoće.

"Stručnjaci mogu iskoristiti rezultate ove studije kako bi ohrabrili majke da doje. Ovo se naročito odnosi na žene koje su gojazne, a koje se boje da će na taj način i kod svoje dece izazvati isti problem", istakla je Gejl Šip, vodeći autor studije.

Dojenje utiče na niži BMI kod dece

Do ovako obhrabrujućih zaključaka naučnici su došli zahvaljujući temeljnom istraživanju koje su sproveli na 8.134 majke i njihovoj deci. Žene i njihova deca uzrasta do tri meseca su podeljena u dve grupe: u jednoj grupi sve majke su svoju decu dojile, dok su u drugoj grupi sva deca hranjena isključivo adaptiranim mlekom, odnosno specijalno formulisanom hranom za bebe.

Nakon eksperimentalnog perioda, naučnici su uporedili BMI dece koja su se hranila majčinim mlekom i druge dece koja su konzumirala formulu, a rezultati su pokazali zanimljivu zakonitost. Indeks telesne mase je, kod dojene dece, bio niži nego kod one koja to nisu. Takođe, ovaj pokazatelj ni na koji način nije povezan sa BMI majke u trenutku dojenja.

Majčino mleko je izuzetno bogato nutrijentima

Majčino mleko je najbolji izbor kada je ishrana bebe u pitanju, a naučnici i lekari ne prestaju da ohrabruju novopečene majke da se odluče upravo za ovaj vid hrane. Ono je bogato vitaminima, mineralima, mnogim hranljivim materijama i antitelima, te stoga pruža i niz zdravstvenih benefita za bebu.

Pokazalo se da dojenje smanjuje rizik i od razvoja astme kod dece, dijabetesa tipa 1, kao i sindroma iznenadne smrti kod odojčadi. Spisak se na ovome naravno ne završava, a prednosti se istražuju iz godine u godinu.

image