Magazin

Razmišljate o preseljenju u inostranstvo? Ovo su TOP 7 zemalja za život i posao u 2024. godini

Period oko Nove godine je idealno vreme za donošenje odluka. Za mnoge, ovo znači i ostvarenje životnog sna i selidba u drugu zemlju. Osim ideje "Mogao (la) bih da živim ovde!" koja se može javiti tokom odmora, preseljenje u inostranstvo zapravao znači duboko istraživanje - poreskih obaveza, radnih viza, zdravstvene zaštite, upoređivanja kvaliteta života i uzimanje u obzir mnogih razloga "za" i "protiv". Koje su to zemlje najbolje za život i posao u 2024. godini?
Razmišljate o preseljenju u inostranstvo? Ovo su TOP 7 zemalja za život i posao u 2024. godini© DALL-E by ChatGPT

Pandemija Korona virusa je većini zaposlenih donela slobodu da rade od kuće. Kasnije, kada se situacija svuda u svetu stabilizovala, mnogi zaposleni su počeli da istražuju i druge alternative, fokusirajući se na rad iz bilo koje tačke sveta, za poslodavce koji posluju i u drugim zemljama. Tako su nastali i digitalni nomadi - poseban sloj društva koji radi odakle god želi i menja mesto prebivališta "kao čarape".

Sve ovo dovelo je do mešanja kultura, svesti da je tamo negde, preko okeana i pola sveta, bolja zarada i zanimljiviji život, i osvešćivanja činjenice da relokacija uopšte nije tako strašna uz savremene tehnologije. Danas skoro svako ima makar Vocap, Viber i Telegram

Međutim, mogućnost preseljenja u inostranstvo je privilegija koja se odnosi samo na ljude dovoljno srećne da poseduju odgovarajući pasoš, dok su nažalost vrata zatvorena za mnoge nacionalnosti. Ili će morati dobro da se pozabave administracijom u smislu radnih i boravišnih dozvola. Za one koji imaju mogućnosti, odluka o tome u kojoj zemlji napraviti svoj novi dom je velika odluka koja zahteva obimno istraživanje i planiranje.

U koje to zemlje zaposleni teže da se presele ne bi li izvukli najbolje iz svoje karijere, a ujedno sačuvali i balans između posla i privatnog života?

Meksiko - brza adaptacija i razvijen socijalni život, uz samo jedan minus

ZA: U poslednjih nekoliko godina, Meksiko je jedna od najatraktivnijih destinacija za digitalne nomade. Ova zemlja je i prošle godine ponela titulu raja za ekspate, koji su istakli da je adapracija veoma jednostavno, a socijalni život i društvene veze veoma razvijeni. Osim toga, lagodan život je veoma priuštiv.

PROTIV: Međutim, ništa nije savršeno, pa tako ni Meksiko. U ovoj zemlji je jedan od najvećih problema visoka stopa kriminala. Zvanični podaci govore da je broj ubistava skoro 4 puta veći nego u SAD, dok je realna slika mnogo gora, budući da se 90 procenata zločina nikada ni ne prijavi.

Portugal - odlično zdravstvo, ali paprene nekretnine

ZA: Popularnost Portugala među ekspatima je posebno porasla 2012. godine, kada je država usvojila program Zlatne vize, a iako je došlo do određenih promena u samom programu, interesovanje ne opada. Pre svega zbog kvaliteta života, blage klime i fantastičnog sistema zdravstvenog osiguranja. Uptavo ovi faktori su među najznačajnijim za sve koji se odluče da rade u drugoj zemlji.

PROTIV: Jedan od najveći minusa je ipak visoka cena stanovanja i nesrazmeran rast troškova iznajmljivanja smeštaja. Ovakav trend je, na neki način, i odgovor stanovnika Portugala koji su na dobrom putu da u sopstvenoj zemlji postanu manjina i koji su zbog dolaska velikog broja stranaca bili primorani da napuste svoja prebivališta.

Španija - blaga klima i neobičan raspored radnog dana

ZA: Kao i u Portugalu, i u Španiji je klima za poželeti. Topla, sunčana leta, blage zime sa minimalnom količinom padavina i temperaturama koje jedva da padaju ispod 10 stepeni Celzijusa. Osim klime, Španija se može pohvaliti i zadivljujućom arhitekturom, odličnim zdravstvom, izvrsnom kuhinjom i razvijenim noćnim životom. Može li bolje?

PROTIV: Može, naročito imajući u vidu da se u Španiji engleski jezik veoma malo koristi, a samim tim i komunikacija sa stanovništvom i kolegama sa posla može biti otežana. Osim toga, većini evropskih naroda, španski način rada nije uobičajen: radni dan traje od 9 ujutru do 19 časova, a tokom dana se praktikuje "siesta" - duga pauza za ručak i odmor.

Holandija - poreske olakšice za ekspate i basnoslovne kirije za stan

ZA: Za one koji vole aktivan život, Holandija je jedna od najboljih destinacija. Biciklom zemlju možete preći uzduž i popreko, a da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Arhitektura gradova i veoma prijateljski nastrojen narod učiniće da vaš boravak u Holandiji bude nezaboravan. Osim toga, ekspati u toj zemlji imaju i sjajne poreske olakšice.

PROTIV: Međutim, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, Holandija spada u kategoriju onih skupljih. Krajem novembra prošle godine, kirije za iznajmljivanje stanova dostigle su istorijski maksimum. Ni holandska klima ne prija svakome: vreme u ovoj zemlji je tmurno i kišovito u većem delu godine. Izuzetak su samo letnji meseci.

Nemačka - odlična za porodice, ali treba biti pažljiv sa birokratijom

ZA: Nemačka je jedna od najrazvijenijih evropskih zemalja, sa sjajnim mogućnostima za profesionalni razvoj i zaposlenje. Ova zemlja je i odličan izbor za porodice sa  malom decom, budući da je zdravstveni sistem razvijen, a najmlađim članovima dostupan veliki broj stipendija tokom školovanja.

PROTIV: Ipak, ono na šta smo navikli u Srbiji, poput prodavnica koje rade 24/7, pa čak i vikendom, u Nemačkoj gotovo da i ne postoji. Još jedna "začkoljica" je i veoma visok stepen birokratije, a prevazilaženje papiroloških problema strancima može biti najveći problem usled nepoznavanja jezika i zakona.

Italija - sjajna kuhinja i krajolici, ali su mogućnosti za zapošljavanje ograničene

ZA: Italija je jedna od najlepših zemalja Evrope, a njene turističke atrakcije i šarenoliki krajolici svake godine privlače veliki broj kako turista, tako i stručnjaka, koji svoje ambicije žele da ostvare u ovoj zemlji. Italija je poznata i po izvrsnoj kuhinji i druželjubivom narodu, a ističe se i veoma dobrim zdravstvenim sistemom.

PROTIV: Mogućnosti za zaposlenje su u Italiji pretežno ograničene na velike gradove, poput Rima, Milana, Napulja ili Torina. U manjim gradovima ih je mnogo manje, a problem može biti i sporazumevanje, budući da stanovnici perifernih delova zemlje engleski gotovo da i ne koriste. Italija, poput Nemačke, ima veoma birokratski uređen sistem, pa je to još jedan od minusa ove zemlje ukoliko ne vladate jezikom i nemate podršku pravnika.

Francuska - radne nedelje od samo 35 sati, ali i visoki porezi

ZA: Rezidenti Francuske imaju mnogobrojne socijalne benefite, poput zdravstvene zaštite, ekonomske stabilnosti, velikog broja praznika koji su neradni dani i 35-časovne radne nedelje. Osim toga, Francuska važi i za zemlju sa veoma visokim kvalitetom života, raznim mogućnostima edukacije i prostorom za kulturno uzdizanje.

PROTIV: Međutim, ono što većini može predstavljati problem jesu veoma visoki porezi, koji sežu i do 45 procenata od ukupne zarade. Osim toga, ljudi koji zarađuju velike svote novca plaćaju i dodatnih 3 posto poreza na deo prihoda. Kao i u Italiji, i u Francuskoj se stranci mogu susresti sa jezičkom barijerom, budući da se izvan Pariza, Liona i Strazbura engleski jezik gotovo i ne koristi.

image