Tri predloga za zdrav doručak

U užurbanom ritmu u kome živimo, sve manje vremena posvećujemo zdravim i izbalansiranim obrocima, najčešće iz zablude da pravilna ishrana oduzima mnogo vremena i zahteva više novca. Bilo da je u pitanju zalogaj "na brzaka" pre posla ili vikend obrok "natenane", zdrav doručak je odličan način da započnete dan.

Ako nemate više ideja za doručak, donosimo vam predloge namirnica koje su zdrave i ukusne, a čija priprema ne oduzima mnogo vremena.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su idealan izbor za doručak ukoliko volite laganije obroke. Ova niskokalorična namirnica ne samo da je bogata ugljenim hidratima, proteinima i vlaknima, već u sebi ne sadrži gluten, pa je pogodna i za osobe koje su na njega osetljive. Načina za pripremu ima mnogo: možete ih pripremati u obliku granole, u vidu kaše, sa dodatkom sezonskog voća, meda, grčkog jogurta ili kikiriki putera. Za ljubitelje semenki: uz dodatak semena lana ili čija semenki - ovakav obrok biće još bogatiji nutrijentima.

Predlog za serviranje:

Jaja

Kao i ovsene pahuljice, jaja možete pripremati na najrazličitije načine. U zavisnosti od toga šta volite, možete pripremiti omlet (sa sezonskim povrćem, čedar sirom ili pančetom), jaja na oko koja ćete servirati sa tostom od avokada i salatom po izboru, ili pripremiti poširana jaja. Ukoliko vam poširana jaja zvuče komplikovano - to samo tako zvuči! Recept je prilično jednostavan: vodu sa dodatkom malo sirćeta ugrejte do tačke ključanja, a zatim u njoj kašikom napravite "vir". Prethodno razbijeno u činiji jaje "ulijte" u vir, a nakon 3 do 4 minuta ga izvadite iz vode. Jednostavnije je nego što ste očekivali, zar ne?

Ukoliko volite lepo aranžirane doručke - ovo predlog je za vas:

Smuti

Ukoliko preferirate slatke doručke  - smuti je idealan. Ovakvi obroci ne samo da su ukusni i zdravi, već i najjednostavniji za pripremu, a gotovi su za manje od 5 minuta! Umesto da dan započinjete kupovnim voćnim jogurtom koji u sebi sadrži visok nivo šećera, kao i konzervanse - pripremite kod kuće smuti. Ne samo da je daleko zdravija varijanta, već je i mnogo povoljnija, a zavisno od godišnjeg doba, možete ga pripremati sa najraznovrsnijim voćem. Jedna od ideja može biti sa ovsenim pahuljicama, borovnicama i čija semenkama - tako ćete dobiti nutritivno bogat obrok put vitamina koji će vas držati duže sitim.

Ideja za zdrav smuti: