Magazin

Đumbir jeste zdrav, ali ne smeju svi da ga konzumiraju

Đumbir je jedna od najzdravijih namirnica i ima brojne zdravstve prednosti - jača organizam i imunitet, pomaže pri varenju, snižava holesterol. Ipak, ova namirnica nije za svakog, a posebno ne za pacijente koji piju lekove protiv visokog pritiska.
Đumbir jeste zdrav, ali ne smeju svi da ga konzumiraju© freepik

Čudotvorni koren đumbir ne samo da će jelima dati poseban ljutkast šmek, nego će dokazano da "podigne" organizam. Naime, ova biljka se pokazala odličnom u regulaciji probavnih smetnji i nadimanja, poboljšanju cirkulacije, ublažavanju bolova u mišićima, suzbijnju glavobolje, a pozitivno utiče na imunitet.

Nije iznenađujuće što se preporučuje kod mnogih zdravstvenih stanja, ali postoje osobe koje moraju biti oprezne u njegovoj konzumaciji.

"Dok se đumbir generalno smatra bezbednim, u određenim slučajevima mora da se ograniči njegov unos ili da se u potpunosti izbegne. Najveća briga je za one osobe sa poremećajima krvarenja, kao što je hemofilija, gde se krv ne zgrušava kako treba. Đumbir ima blage antikoagulantne osobine, što znači da može povećati rizik od krvarenja", kaže doktor Kajl Staler, a piše Vel end Gud.

Zbog svoje antikoagulantne prirode, svako ko uzima lekove za razređivanje krvi mora da bude oprezan: "Kombinovanje đumbira sa ovakvim medikamentima može da dovede do preteranog krvarenja ili modrica", ističe Staler.

Studije pokazuju da je đumbir efikasan u suzbijanju mučnine kod trudnica, ali postoji mogućnost da mora da se ograniči količina. Antikoagulantni efekti mogu majku da dovedu do većeg rizika od pobačaja, pa je najbolje konsultovati se sa lekarom o dozvoljenim količinama. 

Đumbir i lekovi protiv visokog pritiska ne ide zajedno

Đumbir može sniziti krvni pritisak, što samo po sebi nije zabrinjavajuće. Međutim, u određenoj situaciji treba da imamo na umu reči lekara: "Ako uzimate lekove za kontrolu visokog krvnog pritiska, kombinovanje istih sa đumbirom može dodatno da smanji nivo krvnog pritiska i da potencijalno izazove prekomerno snižavanje krvnog pritiska", kaže dr Staler i naglašava da su potrebna dodatna istraživanja u ovom domenu.

Oprezni treba da budu i dijabetičari

"Đumbir može da snizi nivo šećera u krvi, tako da osobe sa dijabetesom treba da pažljivo prate nivo glukoze u krvi ako konzumiraju velike količine ili uzimaju suplemente đumbira", kaže dr Staler.

Takođe, osobe koje imaju problema sa želudačnom kiselinom treba da budu oprezne sa unosom biljke: "Đumbir može izazvati žgaravicu i pogoršati refluks želuca", kaže lekar Rubern Čen.

Koliko đumbira najviše smemo da jedemo 

Većina ljudi može bezbedno da jede đumbir, ali ne sme da preteruje, naglašavaju lekari.

"Osobe koji su u opasnosti od prekomernog krvarenja trebalo bi da ograniče unos na najviše četiri grama dnevno, dok trudnice na najviše jedan gram dnevno", kaže dr Staler. Doktor savetuje da oni koji imaju problema sa refluksom kiseline treba da uzimaju male doze kako bi smanjili neželjene efekte".

Stručnjaci preporučuju se svakako porazgovaramo sa doktorom pre nego što započnemo bilo koji režimom suplementacije, bez obzira da li imamo potencijalne kontraindikacije ili ne.

image