Magazin

Ginisova knjiga rekorda proverava godine najstarijeg psa na svetu: Bobi možda nije bio toliko star

Ginisova knjiga rekorda saopštila je danas da je suspendovala rekord dugovečnosti koji je držao portugalski pas, koji je preminuo prošle godine kada je imao, veruje se 31. godinu. Do preispitivanja titule "najstarijeg psa na svetu" došlo je nakon što su neki veterinari doveli u pitanje datum njegovog rođenja, kažu u objavi Ginisa.
Ginisova knjiga rekorda proverava godine najstarijeg psa na svetu: Bobi možda nije bio toliko star© prinstcreen youtube/ Guinness World Records

Bobi, navodno 31 godinu star pas, živeo je na farmi u selu u Konkverosu u Portugalu, sa vlasnikom Leonelom Koštom. Prošlog februara stekao je titulu najstarijeg živog psa i najstarijijeg psa ikada, oborivši rekord koji je pre toga držao drugi krzneni Ginisovac - pas Blui, koji je uginuo u 30. godini života, davne 1939. godine. Bobi je navodno rođen  11. maja 1992. godine a uginuo je prošlog oktobra, prenosi AP.

Smrt Bobija, portugalskog mastifa starog 31 godinu, bila je događaj za istoriju - nijedan pas pre toga nije doživeo takvu duboku starost. Međutim, divljenje se brzo pretvorilo u skepticizam, jer su veterinari izrazili sumnju da je biološki moguće da pas živi ekvivalentno 200 ljudskih godina.

Nakon što je tajna dugovečnosti Bobija izazvala veliku medijsku pažnju, na internetu je došlo do intenzivnog proučavanja slika Bobija iz 1999. godine, na kojima ima šarene šape, drugačije od psa koji je umro u Portugalu 21. oktobra. Veterinari su takođe izrazili i druge sumnje: iako je njegova starost bila registrovana u nacionalnoj bazi podataka za kućne ljubimce, to obično zavisi od samostalne prijave vlasnika. Osim toga, genetsko testiranje koje je dobijeno samo potvrđuje da je pas star, a ne i njegov tačan uzrast.

Nakon toga, portparol Ginisove knjige rekorda izjavi je za Gardijan: "Svesni smo pitanja oko Bobijeve starosti i istražujemo ih."

Deni Čembers, veterinar i član Saveta Kraljevskog koledža veterinarskih hirurga, rekao je da od 18.000 članova grupe Veterinar Vojsis koju vodi, "ni jedan moj veterinarski kolega ne veruje da je Bobi zaista imao 31 godinu.

"Ovo je ekvivalent ljudskog života od preko 200 godina, što je, s obzirom na naše trenutne medicinske mogućnosti, potpuno je neverovatno. Izuzetne tvrdnje zahtevaju izuzetne dokaze, a nikakvi konkretni dokazi nisu pruženi kako bi se potvrdila njegova starost. Mi smo struka zasnovana na nauci, pa Ginisova knjiga rekorda da bi opravdala svoj kredibilitet i autoritet u očima veterinarske struke zaista mora objaviti neke neoborive dokaze."

"Dok traje revizija, odlučili smo da privremeno pauziramo titulu za najstarijeg živog psa i najstarijeg psa ikada dok ne završimo sa ispitivanjem", saopšteno je iz Ginisove knjige rekorda za AP. Uprava Ginisa je rekla da je dobila pisma nekih veterinara koji su doveli u pitanje godište psa.

Pas Bobi je čistokrvni Alentejski mastif, čiji je prosečni životni vek između 10 i 14 godina.

image