Istorija pravljenja dezerata sa medom svoje korene vuče još iz vremena drevnih civilizacija Egipta, Grčke i Rima. Tada se med koristio ne samo radi poboljšanja ukusa, već i kao prirodni konzervans, zahvaljujući kome bi slatkiši duže ostajali sveži i jestivi.
Prvi recept za dezert sa medom je bio veoma jednostavan: u brašno se dodavao med i takva smesa ostavljala nekoliko nedelja da testo nadođe. Potom bi se "lepinjice" pekle u pećima i tako jele uz neki okrepljujući, najčešće biljni napitak.
Od tada se ova poslastica sa medom usavršavala još nekoliko vekova, ali zato danas imamo Medovik - legendarnu tortu koja je jedan od najpoznatijih bisera ruske tradicionalne kuhinje. Oko ove torte postoje brojne legende, a najpoznatija od svih vezuje se za ruski carski dvor i period pre nešto više od dva veka.
Kako je Medovik "rođen" na ruskom carskom dvoru
Medovik kakav danas postoji nastao je 1820-ih godina u kuhinji ruskog imperatorskog dvorca. Tako makar kaže legenda. Jelisaveta Aleksejevna, supruga cara Aleksandra I, nikada nije volela med, a svakom novom kuvaru je već prvog dana stavljano do znanja da je to jedina namirnica koju treba da izbegava u širokom luku u pripremi jela.
Međutim, jednog dana se u kuhinji pojavljuje novi kuvar-poslastičar, čije ime i prezime do danas nije otkriveno, a kome su stariji kuvari prosto zaboravili da prenesu ovu važnu informaciju. Želeći da se dokaže, mladi kuvar je napravio tortu sa medom. Svako je dobio po parče, pa tako i imperatorka, a reči hvale su se samo nizale. Svi su bili oduševljeni ovim poslastičarskim remek-delom!
Tek nakon što je torta poslužena, kuvar je saznao da carica ne voli med
Tek nakon što su svi probali tortu, pokrenula se diskusija o tome šta je čini toliko kremastom i ukusnom. Nabrajajući sastojke, kuvar je spomenuo i med, nakon čega su svi, pa i sama imperatorka zanemeli! Pa, kako med kada je to jedina namirnica koja se na carskom dvoru ne jede?
Budući da mladić nije o tome ništa znao i da greška nije namerno načinjena, reakcija carice je bila i više nego pozitivna. Ona je priznala da zaista nikada nije pojela ništa tako ukusno i tražila da se mladom (i hrabrom) kuvaru uruči specijalna premija. Tako je Medovik postao omiljeni dezert carske porodice, a sve do danas je zadržao titulu jedne od najboljih poslastica Rusije.