Da li zaista postoje zdravi šećeri: Šta su prirodni zaslađivači
Kao što je poznato, prirodni šećeri se nalaze u voću, povrću, mleku, dok se dodatni šećeri, kao što je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili onaj beli, stavljaju u prerađenu hranu. Zaslađivači poput meda, agave i javorovog sirupa su često okarakterisani kao "prirodni", ali oni se i dalje računaju kao šećeri, naglašavaju lekari.
"U poređenju sa običnim šećerom, med, javorov sirup i nektar agave su malo bolje opcije, jer imaju niži glikemijski indeks i sadrže neke vitamine i minerale. Treba imati na umu da prekomerna konzumacija bilo kog dodatog šećera i dalje može izazvati zdravstvene probleme", ističe doktor Frank Hu.
Stručnjaci napominju da moramo da budemo oprezni i što se tiče "zdravijih" alternativa: "Nektar od agave je 1,5 puta slađi od običnog šećera i ne morate ga koristiti u velikim merama. Med bi mogao da pomogne kod nekih alergija na hranu, a melasa sadrži gvožđe. Ipak, zdravstvene prednosti prirodnih zaslađivača su relativne, kaže dr Kristofer Gardner.
Ne treba "izbaciti" sav šećer iz ishrane
Doktori stalno apeluju da se smanje veštački zaslađivači i da se "okrenemo" voću, povrću.
"Važno je minimizirati unos dodatnih šećera koji se obično nalaze u prerađenoj hrani. Umesto da ste na dijeti bez šećera, fokusirajte se na uživanje u voću, koje obezbeđuje vlakna, vitamine i minerale. Na primer, gazirana pića se brzo apsorbuju i metabolišu, uzrokujući velike skokove šećera u krvi. S druge strane, šećeri u celom voću se sporije vari i apsorbuje, što dovodi do postepenog porasta šećera u krvi", pojašnjava dr Hu, a piše Veri vel helt.
Eliminisanje svih šećera bi značilo izbacivanje zdravih ugljenih hidrata koje telo koristi za energiju što opet nije dobro. Preporuka je da se fokusiramo na integralne žitarice, voće i povrće koji su uvek zdraviji izvori ugljenih hidrata.
Kolika je preporučena dnevna doza šećera
Prema Američkom udruženju za srce preporučuje se ograničavanje unosa šećera na 6 kašičica za žene i 9 kašičica za muškarce. Za referencu, jedna konzerva gaziranog pića sadrži 8 kašičica dodatog šećera. Statistika kaže da Amerikanci svakodnevno konzumiraju oko 17 kašičica slatkih "stvari", što je duplo više od preporučene doze.