Magazin

Divlja priroda Rusije: Kremlj lansirao novi sajt posvećen prirodnim lepotama zemlje

Portal "Divlja priroda Rusije", koji je Kremlj lansirao pre samo nekoliko dana postao je prava internet atrakcija. Sajt je posvećen magičnom svetu divlje prirode, veličanstvenim lepotama krajolika i neponovljivim ekosistemima Rusije koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Divlja priroda Rusije: Kremlj lansirao novi sajt posvećen prirodnim lepotama zemlje© РИА Новости / Илья Наймушин

Jedanaestog januara ove godine, baš na dan kada se obeležaava Ruski dan nacionalnih parkova, Kremlj je lansirao novi internet portal "Divlja priroda Rusije". Po rečima predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, sajt pruža mogućnost svim ljubiteljima netaknute prirode da upoznaju lepote nacionalnih parkova i uživaju u jedinstvenim slikama i snimcima njihovih stanovnika.

"Imamo mnogo foto i video materijala iz naših nacionalnih parkova. Ovo daje mogućnost svim zainteresovanim ljudima da se upoznaju sa njihovim radom", istakao je Vladimir Putin.

Slike, snimci i važne novosti o svim nacionalnim parkovima Rusije

Na portalu "Divlja priroda Rusije" može se pronaći veliki broj fotografija i video-snimaka iz nacionalnih parkova, na kojima su glavne zvezde njihovi stalni stanovnici - retke divlje životinje i ptice. Sav materijal usnimljen je posebnim foto-aparatima i kamerama koje su smeštene širom nacionalnih parkova, a koje životinje ne uznemiravaju i ne plaše.

Na specijalnoj stranici sajta nalaze se i detalji realizacije programa istraživanja i očuvanja posebnih vrsta koje su pred izumiranjem, a koje se već godinama nalaze pod pokroviteljstvom predsednika Rusije. Tamo se mogu pronaći sve važne informacije o belim medvedima, amurskom tigru, snežnom barsu i dalekoistočnom leopardu, koji su registrovani u Crvenoj knjizi.

13 procenata Rusije čine nacionalni parkovi pod zaštitom države

Prvi nacionalni park u Rusiji nastao je pre više od jednog veka, davne 1917. godine, a od tada je očuvanje prirodnih lepota jedan od imperativa zemlje. Danas, Rusija se može pohvaliti i činjenicom da se na čak 13 procenata njene teritorije nalaze impozantni nacionalni parkovi koji su zbog svoje jedinstvene flore i faune pod budnim okom čuvara, ali i zaštitom države.

U 2023. godini, nacionalne parkove Rusije posetilo je preko 14,5 miliona turista, dok je prethodne, 2022. godine, u prirodnim lepotama rezervata širom Ruske Federacije uživalo nešto više od 14 miliona posetilaca. Pozitivan trend očekuje se i ove godine, a o tome da se ekosistem ne naruši i pored tolikog broja ljudi brine ministarstvo prirodnih resursa i ekologije Rusije.

Kislovodski - najposećeniji prirodni rezervat Rusije

Prvo mesto po broju posetilaca zauzeo je nacionalni park Kislovodski, koji se nalazi u Stavropoljskom kraju. Prošle godine je njegove šarenolike predele posetilo oko 5 miliona turista iz svih krajeva Rusije, ali i inostranstva.

Na drugom mestu po broju turista našao se Sočinski nacionalni park u Krasnodarskom kraju - u 2023. godini njega je posetilo oko 1,7 miliona turista. I u 2022. godini ovaj prirodni rezervat bio je na drugom mestu po posećenosti.

Treće mesto pripalo je nacionalnom parku Kuršska kosa u Kaliningradskoj oblasti, a broj turista koji su ga posetili tokom 2023. godine premašio je brojku od 1 miliona. Upravo se u njemu nalazi i čuvena "šuma koja pleše", koja svoj neobičan naziv duguje drveću koje je sa vremenom poprimilo čudne oblike.

image