Iako je odličan izvor proteina i kalcijuma, sir je ipak nije dobra namirnica kada je u pitanju "skidanje" kilograma i masnih naslaga sa stomaka. Zanimljivo je da mnogi ne koriste sir kao primerni protein u obroku i on ne dobija takvo "poštovanje" kao losos, piletina na žaru, tofu ili jaja. Obično se koristi kao dodatak mesu, testeninama ili salatama. Ova navika, nažalost, dovodi do neželjenih kilograma, piše It dis (Eat This).
Birati nemasne sireve koji imaju manje kalorija, a više proteina
Kao što je poznato, proteini povećavaju sitost, tako da što ih više uzimamo, manje ćemo biti gladni i manja je verovatnoća da ćemo se prejedati.
Preporuka dijetetičara jeste da ukoliko ne možemo da zamislimo obrok bez sira, u obzir uzmemo samo nisko-masne, nemasne ili mlade sireve.
Oko 60 grama nemasnog mocarela sira ima oko 84 kalorije i 18 grama proteina dok oko 60 grama punomasnog mocarela sira imaju dvostruko više kalorija i znatno manje proteina.
Sveži sir je takođe dobar izbor proteina koji pomaže u gubitku težine. Pola šolje ove namirinice sadrži oko 90 kalorija i 12 grama proteina: "I sveži i nemasni sir ne sadrže zasićene masti koje začepljuju arterije", pojašnjavaju nutricionisti Lesi Lakatos i Tami Šames.
Zašto su proteini važni za gubitak težine
Proteini značajno utiču na gubitak težine, jer duže održavaju osećaj sitosti i zadovoljstva nakon obroka. Takođe, održavaju nivo šećera u krvi stabilnim, što pomaže da izbegnemo padove energije koji dovode do nezdrave želje za hranom. Pored toga, pomažu u izgradnji mišićnog tkiva, koje je telu potrebno za snagu i brži metabolizam.
"Bez sumnje proteini su korisni za gubitak težine. Ali ako konzumirate proteine koji su puni masti ili šećera, brzo se zbrajaju kalorije koje mogu doprineti debljanju", kažu nutricionisti.