Meta uvodi stroža ograničenja za slanje privatnih poruka tinejdžerima na Instagramu i Fejsbuku

Kompanija Meta uvodi stroža ograničenja što se tiče slanja poruka tinejdžerima na Instagramu i Fejsbuku, kao i da dozvoljava da roditeljski nadzor na mrežama bude "oštriji".

Meta je danas objavila da uvodi nova ograničenja po pitanju slanja privatnih poruka tinejdžerima na Fejsbuku i Instagramu. Drugim rečima, sprečava se mogućnost da drugi korisnici pomenutih društvenih mreža šalju poruke adolescentima.

Do sada je Instagram ograničavao odrasle, odnosno starije od 18 godina, da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate. Nova ograničenja će se se primenjivati na sve korisnike mlađe od 16 godina, a u nekim geografskim područijima ispod 18 godina. Iz kompanije je naglašeno da će korisnicima biti poslato obaveštenje.

Što se tiče Mesindžera, korisnici će dobijati poruke samo od osoba koje su na listi Fejsbuk prijatelja ili osoba koje su u kontaktima. 

Meta odlazi korak dalje i dopušta da roditeljska kontrola bude još jača, tako što im omogućava da dozvole ili odbiju promene u podrazumevanim postavkama privatnosti koje su napravili tinejdžeri. Ranije, kada su adolescenti promenili ova podešavanja, roditelji su dobijali obaveštenje, ali nisu mogli ništa da preduzmu povodom toga.

Kompanija je dala slikovit primer - ako tinejdžer pokuša da svoj nalog "prebaci" iz privatnog u javni, promeni kontrolu osetljivog sadržaja iz "manje" u "standardno" ili pokuša da promeni ko može da mu šalje poruke, roditelji mogu da ih blokiraju. Podsetimo, Meta je prvi put uvela opcije za roditeljski nadzor za Instagram 2022. godine, piše Teh Kranč.

Najavljeno je da se planira i pokretanje funkcija koja će sprečiti tinejdžere da vide neželjene i neprikladne slike u svojim porukama. Kompanija je dodala da će ovo funkcionisati i u šifrovanim četovima.

Florida na putu da zabrani društvene mreže mlađima od 17 godina

Određene države, kao što je Florida, već su na državnom novou preuzele određene mere - odobren je zakon kojim se zabranjuje deci mlađoj od 17 godina pristup društvenim mrežama kako bi se smanjili bilo kakvi onlajn rizici.

Zakon u Floridi je usvojen sa 106 glasova za i 13 protiv, a mera podrazumevaju da se uklone nalozi svih mlađih od 17 godina i tražiće se verifikacija za osobe od trećih lica da nadgledaju mlade, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

"Moramo da rešimo negativne efekte društvenih mreža i omogućimo dobar razvoj naše dece. Florida ima obavezujući interes da zaštiti decu, njihovo mentalno zdravlje i detinjstvo", rekao je predsednik Doma američke savezne države Floride Pol Rener.