Magazin

Gradonačelnik Njujorka je proglasio društvene mreže opasnošću po javno zdravlje

"Kompanije kao što su TikTok, Jutjub i Fejsbuk podstiču krizu mentalnog zdravlja, dizajnirajući svoje platforme tako da imaju zarazne i opasne funkcije", rekao je gradonačelnik Njujorka Erik Adams tokom svog obraćanja javnosti. Prema njemu, društveniji mediji su "opasnost po javno zdravlje" i "otrov za životnu sredinu", zbog čega da mladi ljudi moraju biti zaštićeni od "štete" koju nanose.
Gradonačelnik Njujorka je proglasio društvene mreže opasnošću po javno zdravlje© Freepik/rawpixel.com

Komesar za zdravstvo i mentalnu higijenu grada Njujorka zvanično je obeležio društvene medije kao opasnost po javno zdravlje u Njujorku, "baš kao što je ranije urađeno sa duvanom i vatrenim oružjem". Njujork je postao prvi veliki američki grad koji je preuzeo ovaj korak, dodao je gradonačelnik u svom govoru. 

Gradski savetnik kaže da je mentalno zdravlje mladih Njujorčana "sve gore i gore više od jedne decenije".

"Mi tretiramo društvene mreže kao opasnost po javno zdravlje i moramo da osiguramo da tehnološke kompanije preuzmu odgovornost za svoje proizvode", dodao je Adams i istakao je da ne može da stoji po strani i "dozvoli kompanijama da unovče privatnost dece i ugroze njihovo mentalno zdravlje".

Prema podacima iz 2021. godine, gradska statistika kaže da radnim danima 77 odsto srednjoškolaca u Njujorku provodi tri ili više sati dnevno pred ekranima, ne uključujući vreme koje im za to treba zbog domaćih zadataka.

U maju 2023. godine, hirurg Vivek Marti iz gradskog Saveta izdao je savetodavno upozorenje da bi prekomerna upotreba društvenih mreža mogla imati "duboki rizik" za mentalno zdravlje mladih, prenosi "Vašington post". Savet je prepoznao da društveni mreže imaju i pozitivne i negativne efekte na mlade ljude, a iako mnogi adolescenti tvrde da im pomažu da se osećaju prihvaćeno od strane drugih. Takođe, dodato je da nema dovoljno "istraživanja i jasnih podataka" da bi se utvrdilo da li su društvene mreže "bezbedne" za mlade.

"Iako neka deca imaju koristi od društvenih mreža, nema dovoljno dokaza da se zaključi da su dovoljno bezbedne. Umesto toga, postoji više dokaza da su mnoga deca oštećena upotrebom istih", rekao je Marti prošle godine za Ej-Bi-Si Njuz.

"Naša deca su postala anonimni učesnici u višedecenijskom eksperimentu. I dok ima još toga što moramo da naučimo o punom uticaju korišćenja društvenih mreža na njihovo zdravlje i dobrobit, sada znamo dovoljno da preduzmemo mere i zaštitimo našu decu", istakao je Marti.

"Složeno pitanje" mentalnog zdravlja i društvenih mreža

Paralelo sa Martijevom izjavom, predstavnik kompanije "Meta", naveo je mentalno zdravlje kao "složeno pitanje", na koje mogu da utiču i drugi faktori, kao što su ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti, pandemija koronavirusa i akademski pritisak.

Predstavnici Jutjuba su u tad izavili za Ej-Bi-Si Njuz da su primenili niz zaštitnih mera za mlade korisnike, kao što je dodavanje "funkcija digitalnog blagostanja", uklanjanje sadržaja koji "ugrožava emocionalno blagostanje maloletnika, promoviše samoubistvo i samopovređivanje".

Portparol TikToka je dodao da su njegove kompanije uvele korisnička pomagala i funkcije za poboljšanje mentalnog zdravlja mladih, kao što su podsetnici za spavanje i starosna ograničenja.

image