Magazin

Šest stvari koje treba prvo da uradite kada uđete u hotelsku sobu: Prva je najvažnija

Kada stignemo u hotel, jedva čekamo da se "izvalimo" na krevet i odmorimo nakon puta i da razmišljamo o zanimljivim mestima koja ćemo posetiti. Međutim, pre nego što odmor počne, dobro bi bilo da obavimo par stvari kako bismo osigurali našu higijenu, zdravlje i bezbednost tokom boravka, jer sigurno ne želimo da nam insekti ili bakterijska infekcija upropaste odmor!
Šest stvari koje treba prvo da uradite kada uđete u hotelsku sobu: Prva je najvažnija© Freepik/katemangostar

Sledeće "zadatke" možemo da obavimo u roku od nekoliko minuta, a mogu biti pravi spas i pomoći će nam da izbegnemo neprijatnosti na odmoru, kao što su bube, nečistoća, opasnost... 

Pregledajte krevet i prtljag u potrazi za stenicama

Prva i najvažnija stvar je potraga za stenicama. To su mali insekti koji se najčešće skrivaju u dušeku, kako bi se noću hranile našom krvlju. Još u oktobru prošle godine su dostigle "svetsku slavu", nakon što su se proširile po Parizu, i to ne samo u hotelima i domovima, već i u gradskom prevozu i bioskopima.

S obzirom da se najčešće nalaze u krevetima, potrebno je da dobro pregledamo dušek, jastuke i prekrivače, ali i sopstveni prtljag, jer se one mogu lako "nakačiti" na kofer ili odeću u njemu, pa tako "putovati" s jednog mesta na drugo. Nije važno da li je u pitanju luksuzan, čist, hotel - se mogu pojaviti bilo gde - ne privlači ih prljavština, tako da je najbolje da izdvojimo nekoliko minuta za proveru kako nam odmor ne bi bio upropašćen zbog ovih napasti.

Skinite debeli prekrivač

Posteljina se redovno čisti i menja, ali isto pravilo ne važi i za prvi sloj, to jest debeli prekrivač koji se prostire preko. Iako je i on funkcionalan, većinom ima estetsku ulogu, tako da se ne pere toliko često i preporučljivo je da ne ležimo direktno na njemu. Najbolje je da sasvim sklonimo neegde na stranu.

Kvake, daljinski upravljač, telefon

Čak i kada je soba pospremljena, sigurno je da spremačice ne mogu da temeljno oribaju i dezinfikuju svaku malu površinu između dolazaka gostiju. Možemo da izdvojimo nekoliko sekundi i da sami dezinfikujemo predmete koje su brojni ljudi pre nas dodirivali - sve kvake (posebno sa spoljašnje strane vrata sobe), daljinski upravljač za televizor i klimu, telefon, ručke od sefa...

Proces ne traje dugo, a može da nas zaštiti od prenosa različitih bakterija, posebno ako često dodirujemo lice. Dovoljno je da koristimo vlažne maramice koje sadrže alkohol.

Nikako bez obuće

Možda bismo voleli da se opustimo i šetamo bosonogi po hotelskoj sobi, ali mnogi bivši radnici hotela savetuju da ovo ipak ne radimo. Iako se tepisi usisavaju, veoma retko se nose na pranje, tako da se mnogo prljavštine i bakterija može nalaziti u njima. Bolje je da tokom celog boravka nosimo papuče, kako ove čestice ne bismo preneli u krevet ili na svoju kožu/čarape.

Čaše za piće

U sobi će nas sačekati čaše za piće, a one koje se ne nalaze u plastičnoj kesi se često uopšte ne menjaju/ne peru između gostiju, dokle god "izgledaju čisto". Preporučljivo je da ih uopšte ne koristimo ili da ih sami operemo toplom vodom i sapunom.

Sigurnost je važna

Kada uđemo u sobu, uglavnom se na unutrašnjoj strani vrata nalazi evakuacioni plan. Nikada ne možemo predvideti šta će da se dogodi, tako da je najbolje da ga pogledamo i zapamtimo gde se nalaze najbliži izlazi u slučaju opasnosti.

image